close
Szabadpiac: a cseheknek már sikerült
Áram - Blog - Egyéb

Szabadpiac: a cseheknek már sikerült

CsehorszĂĄgban 2006 januĂĄrjĂĄtĂłl liberalizĂĄltĂĄk az ĂĄrampiacot Ăşgy az ipari fogyasztĂłk, mint a hĂĄztartĂĄsok szĂĄmĂĄra. A fĂśldgĂĄzpiacot pedig hĂĄrom szakaszban szabadĂ­tottĂĄk fel. Az első szakaszban – 2005 januĂĄrjĂĄtĂłl – az ĂŠvi 15 milliĂł kĂśbmĂŠter feletti fogyasztĂłk vĂĄlaszthattak szabadon szĂĄllĂ­tĂłt; a mĂĄsodik szakaszban – 2006 januĂĄr elejĂŠtől – a tĂśbbi ipari fogyasztĂł vĂĄlaszthatott, mĂ­g a harmadik szakaszban – 2007 januĂĄrjĂĄtĂłl – a hĂĄztartĂĄsok dĂśnthettek szabadon arrĂłl, kitől is veszik a gĂĄzt.
A legnagyobb ĂĄramszĂĄllĂ­tĂł a Cseh Energetika Művek (CEZ) (piaci rĂŠszesedĂŠse 45-47 szĂĄzalĂŠk), őt kĂśveti a PrazskĂĄ Energetika (PRE) (20 szĂĄzalĂŠk) ĂŠs az E.ON (12 szĂĄzalĂŠk) energetikai csoportok. Rajtuk kĂ­vĂźl mĂŠg 74 ĂĄramkereskedő cĂŠg van bejegyezve az ĂĄramipari piaci regulĂĄtornĂĄl (OTE). Ezek kĂśzĂźl 13 cĂŠg a hĂĄztartĂĄsoknak is szolgĂĄltat ĂĄramot.

A fĂśldgĂĄzpiac mintegy 80 szĂĄzalĂŠkĂĄt tovĂĄbbra is a nĂŠmet kĂŠzben lĂŠvő RWE Transgas ellenőrzi; az E.ON rĂŠszesedĂŠse 10 szĂĄzalĂŠk kĂśrĂźli, mĂ­g Ăśt szĂĄzalĂŠkot az orosz Gazprom ĂĄltal ellenőrzĂśtt Vemex csoport tart a kezĂŠben. A maradĂŠk Ăśt szĂĄzalĂŠkon nĂŠhĂĄny kisebb szĂĄllĂ­tĂł osztozik. KĂśzismert, hogy az RWE Transgas szintĂŠn a GazpromtĂłl szerzi be a fĂśldgĂĄzt.

Az OTE kimutatĂĄsa szerint jelenleg az alternatĂ­v ĂĄramszĂĄllĂ­tĂłktĂłl tĂśbb, mintegy 40 ezer hĂĄztartĂĄs ĂŠs mintegy 20 ezer vĂĄllalkozĂł, illetve cĂŠg vesz ĂĄramot. A hatĂĄlyos szabĂĄlyok szerint ĂĄramszĂĄllĂ­tĂłt fĂŠlĂŠvente egyszer lehet cserĂŠlni. Ezt eddig a fogyasztĂłk mintegy 8 szĂĄzalĂŠka hasznĂĄlta ki. A cserĂŠk szĂĄma az OTE szerint mĂŠrsĂŠkelten nĂśvekszik.

A csere arĂĄnylag egyszerű: az egyik helyen le kell mondani az ĂĄramvĂĄsĂĄrlĂĄst, mĂ­g a mĂĄsik cĂŠgnĂŠl meg kell rendelni a vĂŠtelt. TĂśbb ezer ĂĄramszolgĂĄltatĂł kĂśzpont Ăźzemel az orszĂĄgban, ahol kĂśtelező mĂłdon hozzĂĄfĂŠrhetőek a szĂĄllĂ­tĂł cĂŠgek ĂĄrai. Minden cĂŠgnĂŠl szĂĄmos tarifa van, mint pĂŠldĂĄul a klasszikus hĂĄztartĂĄsi fogyasztĂĄs, a fűtĂŠsre hasznĂĄlt ĂĄram, vagy ĂŠppen a hĂŠtvĂŠgi ĂĄram. HasonlĂł a helyzet az ipari fogyasztĂłknak szĂĄllĂ­tott ĂĄramnĂĄl is. A piaci ĂĄrakat alapvetően a CEZ ĂĄrai hatĂĄrozzĂĄk meg. A CEZ-nĂŠl az idei fĂŠlĂŠvi ĂĄtlagos ĂĄramĂĄr 43 eurĂł volt egy megawattĂłrĂĄĂŠrt.

Év euró/megawattóra
2004 29
2005 32
2006 37
2007 43

A hozzĂĄfĂŠrhető informĂĄciĂłk szerint az alternatĂ­v ĂĄramszolgĂĄltatĂłknĂĄl az ĂĄr ĂĄtlagban 10-15 szĂĄzalĂŠkkal alacsonyabb, mint a hĂĄrom nagy szolgĂĄltatĂłnĂĄl. A kĂśzvĂŠlemĂŠny-kutatĂĄsok azonban azt mutatjĂĄk, hogy a lakossĂĄg nagy rĂŠsze nem sokat tud az alternatĂ­v ĂĄramszĂĄllĂ­tĂł megvĂĄlasztĂĄsĂĄnak a lehetősĂŠgĂŠről, illetve nem igen lĂĄtja ĂŠrtelmĂŠt, mert Ăşgy vĂŠli, hogy az ĂĄrakban vĂŠgĂźl is nincs nagy kĂźlĂśnbsĂŠg. SzakĂŠrtői elemzĂŠsek azonban azt mutatjĂĄk, hogy a jĂłl megvĂĄlasztott szĂĄllĂ­tĂłval szĂŠp Ăśsszegeket lehet megtakarĂ­tani.

A HospodĂĄrskĂŠ noviny cĂ­mű lap szĂĄmĂ­tĂĄsai a megtakarĂ­tĂĄsokrĂłl

1 – hĂĄztartĂĄs ĂŠvi 5 megawattĂłra fogyasztĂĄssal 290-600 koronĂĄs megtakarĂ­tĂĄs

2 – kisebb cĂŠg ĂŠvi 50 megawattĂłrĂĄig 3000-5500 korona megtakarĂ­tĂĄs

3 – kĂśzepes cĂŠg ĂŠvi 150 megawattĂłrĂĄig 10 000-20 000 korona megtakarĂ­tĂĄs

4 – nagyobb cĂŠg ĂŠvi 500 megawattĂłrĂĄig 50 000 korona megtakarĂ­tĂĄs

5 – hĂĄztartĂĄs ĂŠvi 20 megawattĂłrĂĄig 1000 – 2200 korona megtakarĂ­tĂĄs

Az alternatĂ­v ĂĄramszĂĄllĂ­tĂłk kĂśzĂźl a Bohemia Energy Entity a legfontosabb. SajĂĄt kĂśzlĂŠse szerint az alternatĂ­v ĂĄramszolgĂĄltatĂłt vĂĄlasztĂłk mintegy 80 szĂĄzalĂŠka ennĂŠl a cĂŠgnĂŠl horgonyzott le. A BEE hĂĄrom ipari ĂŠs hĂĄrom lakossĂĄgi ĂĄramtarifĂĄt kĂ­nĂĄl, s kĂśzĂźlĂźk vĂĄlogathat az ĂźgyfĂŠl.

A gĂĄzĂĄrak az utĂłbbi ĂŠvekben ingadoztak, hosszabb tĂĄvon viszont folyamatos a mĂŠrsĂŠkelt emelkedĂŠs. ÁltalĂĄban azonban ĂŠrvĂŠnyes, hogy CsehorszĂĄgban a gĂĄzhasznĂĄlat jĂłval olcsĂłbb, mint az ĂĄramhasznĂĄlat. A gĂĄzĂĄrakat hivatalosan negyedĂŠvente hatĂĄrozzĂĄk meg. JĂśvő ĂŠv januĂĄr elsejĂŠtől a fĂśldgĂĄz ĂĄra a hĂĄztartĂĄsok szĂĄmĂĄra ĂĄtlagban Ăśt, az ipari fogyasztĂłk szĂĄmĂĄra 15 szĂĄzalĂŠkkal emelkedik.