close
Főleg Kínában épülnek új atomerőművek
Atom - Egyéb

Főleg Kínában épülnek új atomerőművek

Jelenleg 21 atomerőmű ĂŠpĂźl a vilĂĄgon, ĂĄm főleg KĂ­nĂĄban tapasztalhatĂł jelentős atomerőmű ĂŠpĂ­tĂŠs, a vilĂĄg tĂśbbi orszĂĄgĂĄban alig-alig talĂĄlni nukleĂĄris projektet – mondta Steve Thomas, a Greenwich Egyetem, Services International Research Unit professzora az Energia Klub minapi rendezvĂŠnyĂŠn. Az Energia Klub szakĂŠrtői szerint kĂśzel sem igaz, hogy az ĂźveghĂĄzhatĂĄs kĂŠrdĂŠseit vizsgĂĄlva a teljes ĂŠletciklust figyelembe vĂŠve nem kĂĄrosĂ­tjĂĄk a klĂ­mĂĄt a nukleĂĄris energiatermelĂŠssel.

Az eurĂłpai helyzetről szĂłlva rĂŠszletesen beszĂŠlt a sokat emlegetett ĂŠs pĂŠldaĂŠrtĂŠkűnek tartott finn reaktor ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠről, mĂŠgpedig a drĂĄgulĂł beruhĂĄzĂĄsok kapcsĂĄn. Mint mondta: az 1990-es ĂŠvekben azt jelezte a szakma, hogy mintegy 660 eurĂł/megawatt beruhĂĄzĂĄsi kĂśltsĂŠggel lehet szĂĄmolni, ez 2004-re ĂŠppen a finn erőműnĂŠl mĂĄr 2000 eurĂł/megawatt lett, ĂĄm mĂĄra mĂĄr 2 ĂŠvet csĂşszik a beruhĂĄzĂĄs ĂŠs a tervezethez kĂŠpest 50 szĂĄzalĂŠkkal megdrĂĄgult az ĂŠpĂ­tkezĂŠs.

A most szĂłba kerĂźlő Ăşj reaktor ĂŠpĂ­tĂŠseknĂŠl pedig mĂĄr 4-5 ezer eurĂł/megawatt beruhĂĄzĂĄsi kĂśltsĂŠgről lehet hallani, de egy amerikai projektnĂŠl mĂĄr a 7 ezer eurĂł/megawatt ĂĄr is elhangzott. Vagyis 10-15 ĂŠv alatt megtĂ­zszereződtek a beruhĂĄzĂĄsi kĂśltsĂŠgek. Ezt lĂĄtva a bankok rendkĂ­vĂźl Ăłvatosak a hitelezĂŠsnĂŠl, tĂśbbnyire kormĂĄny garanciĂĄt kĂŠrnek a visszafizetĂŠsre, vagy olyan hosszĂş tĂĄvĂş ĂĄramvĂĄsĂĄrlĂĄsi szerződĂŠseket szeretnĂŠnek lĂĄtni, amelyek garantĂĄljĂĄk, hogy 10-20 ĂŠvre előre biztosan ĂŠrtĂŠkesĂ­thető lesz a megtermelt energia.

Azt egyĂŠrtelműen lĂĄtni, hogy a kĂśltsĂŠgek rendkĂ­vĂźl megnĂśvekedtek, ezzel arĂĄnyosan nĂśvekszik a befektetők kockĂĄzata, gondoskodni kell az iparĂĄgban a szakember utĂĄnpĂłtlĂĄsrĂłl, ĂŠs szűkĂśs a gyĂĄrtĂĄsi kapacitĂĄs is. Ez főleg akkor lesz kritikus, ha jelentősen megnĂśvekszik a beruhĂĄzĂĄsi hajlandĂłsĂĄg.

Az iparĂĄgnak gondoskodni kell a hosszĂş időre vonatkozĂł hulladĂŠk elhelyezĂŠsről is, valamint mĂĄr előre meg kell oldani az erőművek majdani, 30-50 ĂŠv mĂşlva bekĂśvetkező teljes leszerelĂŠsĂŠt is, hiszen a vilĂĄgon mĂŠg sehol nem tĂśrtĂŠnt ilyen teljes bezĂĄrĂĄs ĂŠs leszerelĂŠs.

Perger AndrĂĄs, az Energia Klub szakĂŠrtője ugyanakkor arra hĂ­vta fel a figyelmet, hogy a vilĂĄg villamos energia termelĂŠsĂŠben az atomenergia rĂŠszarĂĄnya jelentősen csĂśkkent. Az 1990-es ĂŠvek Ăłta a reaktorok szĂĄma stagnĂĄl, rĂŠszesedĂŠsĂźk az Ăśsszes kapacitĂĄsnĂśvekedĂŠsből elenyĂŠsző. A vilĂĄg teljes energia ellĂĄtĂĄsĂĄban a nukleĂĄris energia 6,3 szĂĄzalĂŠkkal rĂŠszesedik. Mindez azt igazolja, hogy a sokat emlegetett nukleĂĄris reneszĂĄnsznak nincsenek jelei.

TĂśbb helyen is sĂĄntĂ­t az a megfogalmazĂĄs, hogy az atomerőművek nem bocsĂĄtanak ki szĂŠn-dioxidot, Ă­gy nem kĂĄrosĂ­tjĂĄk a kĂśrnyezetet ĂŠs klĂ­mavĂŠdelmi szempontbĂłl is hasznos a műkĂśdĂŠsĂźk – jelezte Kardos PĂŠter, az Energia Klub szakĂŠrtője. Az atomerőművek ugyan műkĂśdĂŠsĂźk sorĂĄn valĂłban nem bocsĂĄtanak ki ĂźveghĂĄzhatĂĄsĂş gĂĄzokat, ĂĄm a nukleĂĄris ĂĄramtermelĂŠs ennek ellenĂŠre nem tekinthető klĂ­mavĂŠdelmileg semlegesnek.

A teljes ĂŠletciklusra (urĂĄnbĂĄnyĂĄszatra, fűtőelem gyĂĄrtĂĄsra, az erőmű ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠhez szĂźksĂŠges anyagok elkĂŠszĂ­tĂŠsĂŠt is szĂĄmba vĂŠve) kalkulĂĄlva az atomenergia kĂśzel sem elhanyagolhatĂł mĂŠrtĂŠkű szĂŠn-dioxid kibocsĂĄtĂĄsĂĄĂŠrt felelős. BĂĄr pontos adat nem ismert, de nagysĂĄgrendileg szĂĄmolva a vilĂĄg CO2 kibocsĂĄtĂĄsa az Energia Klub szerint mindĂśssze 3 szĂĄzalĂŠkkal nőne, ha az atomerőműveket szĂŠnerőművekkel vĂĄltanĂĄk ki.

Â