close
Szerbia kivár a NIS eladásával
Egyéb - Gáz

Szerbia kivár a NIS eladásával

EgyĂźttműkĂśdĂŠs. SzerbiĂĄnak mĂŠgsem olyan sĂźrgős alĂĄĂ­rni az orosz fĂŠllel az olaj-ĂŠs gĂĄzipari egyĂźttműkĂśdĂŠsi megĂĄllapodĂĄst. El is halasztotta.

VĂĄrhatĂłan csak mĂĄjus 11-ĂŠn Ă­rja alĂĄ Szerbia az orosz Gazprommal előkĂŠszĂ­tett olaj- ĂŠs gĂĄzipari megĂĄllapodĂĄst. Vagy akkor sem, jelentette be a Bloomberg szerint Dragan Sutanovac szerb vĂŠdelmi miniszter. A demokrata pĂĄrt hĂŠt minisztere ugyanis Ăşgy dĂśntĂśtt, hogy a vĂĄlasztĂĄsok előtt mĂĄr nem terjeszti a parlament elĂŠ az Ăźgyet, mert az „kampĂĄnyfogĂĄs” lenne.  Sokkal jobb Sutanovac szerint, ha a vĂĄlasztĂĄsok utĂĄn ratifikĂĄlnĂĄk a megĂĄllapodĂĄst. „És akkor sem lesz vĂŠge a vilĂĄgnak, ha nem tesszĂźk meg, majd megkeressĂźk azt a megĂĄllapodĂĄsi formĂĄt, amely leginkĂĄbb megfelel stratĂŠgiai ĂŠrdekeink ĂŠrvĂŠnyesĂ­tĂŠsĂŠre”, szĂśgezte le. EmlĂŠkeztetett, hogy az alkotmĂĄny szerint a lekĂśszĂśnőben lĂŠvő kormĂĄny mĂĄr egyĂŠbkĂŠnt sem javasolhat Ăşj tĂśrvĂŠnyt vagy megĂĄllapodĂĄst a szintĂŠn lekĂśszĂśnőben lĂŠvő parlamentnek.

Szerbia januĂĄr 2-ĂĄn egyezett meg arrĂłl, hogy eladja a Naftna Industrija Srbije 51 szĂĄzalĂŠkĂĄt az orosz Gazpromnak ĂŠs tĂĄrgyalĂĄsokat kezdemĂŠnyez arrĂłl, hogy a terĂźletĂŠn keresztĂźl megĂŠpĂźl egy tranzit gĂĄzvezetĂŠk, OlaszorszĂĄg felĂŠ. A Gazprom 400 milliĂł eurĂłt kĂ­nĂĄlt a NIS-ĂŠrt ĂŠs tovĂĄbbi 500 milliĂłnyi beruhĂĄzĂĄsokra vĂĄllalna kĂśtelezettsĂŠget. A NIS-re tĂśbb orszĂĄg olajcĂŠge mellett a magyar Mol is vevő lenne.