close
Évi félmilliárd fontba kerülhet a brit energiafogyasztóknak a brexit
Áram - Egyéb - Gáz

Évi félmilliárd fontba kerülhet a brit energiafogyasztóknak a brexit

Félmilliárd fontba kerülhet eves szinten a brit háztartási energiafogyasztóknak a brexit, vagy Nagy-Britannia távozása az Európai Unióból – idézi Amber Rudd, energiaügyi államtitkárt, a The Guardian. A belső energiapiacról való távizás költségeit a brit rendszerirányító, a National Grid becsülte meg. Az államtitkár szerint, napi másfél million fontos töblettel számolhatnak a fogyasztók.

A brit uniós tagságról szóló nyári népszavazás előtt, hajszálnyival vezetnek a kilépés pártiak, a kormány pedig tényekkel igyekszik a bentmaradás mellett érvelni. A nemrég David Cameron kormányfő által Brüsszelben elért engedmények a kormány szerint megfelelő garanciát jelentenek, a brit érdekek érvényesülésére, és ugyanakkor a tagságból eredő előnyök további kihasználására.

Az energiaügyi államtitkár Kentben, az Európából érkező villamosenergia import interconnectornál tett látogatása alkalmából jelezte, hogy az EU védelmet jelent az orosz gázimport kockázatait illetően is a szigetországnak. Amber Rudd emlékzettette hallgatóságát, hogy az importenergia nem kockázatmentes, láthattuk – jegyezte meg -, hogyan használja Vlagyimir Putyin Oroszországa a földgázexportot, külpolitikai eszközként. Úgy vélte, ezzel szemben az európai országok csak közösen tudnak védekezni. Egy 500 milliós közösség tagjaként elég erősek vagyunk, hogy kezeljünk egy ellátási krízist, és, hogy alacsonyabb árakat érjünk el, ahogyan az kelet-Európában történt – tette hozzá a brit energiaügyi államtitkár a The Guardian beszámolója szerint.

A kilépés pártiak azonnal válaszoltak, szerintük Amber Rudd állítsait saját kutatásaik sem támasztják elá, és az árcsökkenést kifejezetten segítené a kilépés a közösségből. A fogyasztók mindenesetre nincsenek könnyű helyzetben energetikai szempontból sem, amikor majd állást kell foglalniuk, mert az legalább világos kell legyen számukra, a kilépésnek komoly gazdasági következményei lesznek.