close
Tavaszra kialakulhat az új zöldenergia támogatási rendszer
Áram - Egyéb - Megújuló

Tavaszra kialakulhat az új zöldenergia támogatási rendszer

Legalább négyféle szabályozási eszközre szükség lenne a Regionális Energiagazdasági Kutató Központ (REKK) szerint, hogy Magyarország teljesíteni tudja a megújuló források 14,6 százalékos arányára vonatkozó 2020-as vállalását.

A számítások szerint legalább 21 petajoulenyi zöldenergia hiányzik még, hogy Magyarország elérje 2020-as célját. Ennek egy részét a közlekedési szektorban meg lehet teremteni, viszont elengedhetetlenül szükség lesz egyrészt a távhő árszabályozás rendebetételére, mert a jelenlegi rendszer kiszámíthatatlan és átláthatatlan, ezért a bankok nem finanszíroznak távhőberuházásokat, pedig ebben a szektorban komoly potenciál van. Szükség van a meglévő uniós beruházási források hatékony felhasználására is.

A REKK szakértői hangsúlyozzák a hatékonyságot, mert az elmúlt években több esetben is túltámogatták a beruházásokat. Ugyanakkor elkerülehetetlennek látszik egy úgynevezett barna támogatási rendszer, amivel a rendszerben tarthatók a KÁT-ból kikerülő kapacitások. Ezeket megfelelő jövedelmezőség híjján a tulajdonosok a KÁT lejárta után valószínűleg leállítanák, pedig viszonylag kis ráfordítással a rendszerben tarthatók.

Mindezek meleltt pedig szükség lesz, mintegy 9-10 petajoulenyi zöld energia támogatással történő biztosítására. Az erre vonatkozó szabályozás a tervek szerint tavasszal elkészülhet. Az érvényes uniós szabályoknak megfelelően egy kötelező átvételen alapuló rendszer már nem lehet, versenyezniük kell a zöldenergia termelőknek a támogatásért.