close
Alapjaiban új európai árampiaci szabályozást sürgetnek szakértők
Áram - Egyéb

Alapjaiban új európai árampiaci szabályozást sürgetnek szakértők

Az európai villamosenergia paic teljes átalakítására lesz szükség a meglévő problémák kezeléséhez. A mai, alapjaiban a piacnyitást szolgáló modell kialakatásakor uyganis két fontos szempontot nem vettek figyelembe, az ellátásbiztonságot és a károsanyag kibocsátás csökkentését – áll egyebek mellett az Energia Világtanács World Energy Focus című kiadványában nemrég közölt elemzésben.

Ágazati elemzők és vezetők véleményére hivatkozva az európai energiapiac befektetési, fejlesztési válságának okait boncolgatják az elemzésben, amelynek szerzői emlékeztetnek, az európai energiapiaci szabályozás ma nem felel meg a közösség céljainak. A mai modell ugyanis képtelen jól integrálni a különböző megoldásokat, a rohamosan növekvő megújuló bázisú termelést, az energiatárolást, a nukleáris erőmáveket, és a széndioxid elnyeletésre alapozott megoldásokat.

Az Oxford Institute for Energy Studies (OIES) szakértője hangúlyozza, hogy a mai európai szabáylozás és paici modell a hagyományos energiarendszerek költségeire és struktúrájára épült, ez a rendszer azonban már összedőlt. Brüsszel elképzelései a brit elemző szerint nem kínálnak megoldást, és iránymutatást sem a piacnak a jelenlegi helyzetben, amikor jellemzően az energiapiacokon kívülről érkező nyomás hatására komoly ütemben fejlődik az energia- termelés és elosztás technológiája. A piaci szakértők jelentős része egyetért abban, hogy a problémák, amelyek ma gátolják a bfefektetéseket és a fejlődést, alapvetően struktúrálisak. Emlékeztetnek, hojgy ma az európai piacon van jelen a legnagyobb mennyiségő zöldenergia, amelyeknek határköltsége gyakorlatilag nulla, és növekvő részesedésével lassan lenullázza a hagyományos energiatermelés nyereségét is. Ez azonban általános, a megújuló energiaforrásokra is kiterjedő beruházási válságot eredményez.