close
Csaknem 200 milliós áramhálózati fejlesztés Békéscsabán
Áram

Csaknem 200 milliós áramhálózati fejlesztés Békéscsabán

Békéscsaba vállalkozásainak fejlődését és a Modern Városok programjának megvalósítását az önkormányzat igényeivel összhangban korszerű villamosenergia-ellátással támogatja a nemzeti közműszolgáltatási rendszerhez tartozó DÉMÁSZ – olvasható a társaság közleményében.

A DÉMÁSZ 2017-re tervezett beruházásai egyszerre szolgálják az energiaellátás minőségi fejlesztését és a helyi gazdaság erősödését. Békéscsabán a közép- és kisvállalkozások dinamikus fejlődése eredményeként újabb, jelentős villamos energia kapacitás igény merült fel. A többletteljesítmény biztosítása érdekében 182 millió forint értékben valósul meg a villamoshálózat bővítése, új transzformátor állomások építése. Több helyszínen ingatlan beruházás, vagy már működő vállalkozás kapacitás növekedése miatt merült fel igény a meglévő hálózat bővítésére vagy hálózatfejlesztésre. Ezek a fejlesztések új fogyasztók bekapcsolását teszik lehetővé a villamosenergia-ellátásba. A meglévő hálózat korszerűsítésére 73 millió forintot fordít a nemzeti közműtársaság – derül ki a cég sajtóanyagából.

Békéscsaba lakosságának közbiztonságát segíti az a 7,5 millió Ft értékben tervezett közvilágítás-kábelfelújítás, amely a Kazinczy lakótelepen történik meg. A DÉMÁSZ további megállapodások megkötésére is nyitott az önkormányzattal annak érdekében, hogy tovább folytatódjanak a közvilágítási célú beruházások.Több helyen a vasházas transzformátorok helyére korszerű és biztonságos áramellátást biztosító új berendezések kerülnek.

Mindezen túl a DÉMÁSZ partnerként kíván csatlakozni az önkormányzat e-mobilitási terveihez, így mind az elektromos töltőállomások kialakításában, az elektromos buszközlekedési projektekben is megvalósulhat az együttműködés. Ennek első lépéseként saját forrásból telepít egy elektromos autó töltőállomást Békéscsaba belvárosában a DÉMÁSZ és a város által kialakított további töltőállomások üzemeltetését is vállalja.

„A DÉMÁSZ nemcsak nagy tradíciókkal rendelkező nagyvállalat, hanem kiemelt fontossággal bír számára az innováció is. Épp ezért örömmel működünk együtt az Okos Város Projekt és az E-mobilitás Program elemeinek megvalósításában Békéscsaba városának önkormányzatával” – idézi Kóbor György, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. elnök-vezérigazgatóját, a DÉMÁSZ Zrt. vezérigazgatóját a közlemény.

A DÉMÁSZ 2017-re tervezett saját forrásból megvalósított beruházásaival hozzájárul Békéscsaba dinamikusan fejlődő gazdasági életéhez és a lakosság biztonságos villamosenergia-ellátáshoz. A DÉMÁSZ mindemellett jelentősen megemelte a hálózatfejlesztési és rekonstrukciós beruházásokra fordított pénzügyi keretét a dél-magyarországi régió 3 megyéjében.