close
Csökkent a CEZ eredménye
Áram

Csökkent a CEZ eredménye

Tavaly 29 százalékkal 19,6 milliárd koronára csökkent a Cseh Energetikai Művek (CEZ) adózott nyeresége – közölte a CEZ kedden a honlapján.

A legnagyobb cseh energetikai csoport bevételei 3 százalékkal 203,7 milliárd koronára estek vissza. A cég menedzsmentje bejelentette, hogy a közgyűlésen egy részvényre 33 koronás osztalék kifizetésére tesz javaslatot. A korábbi években az osztalék 40 korona volt részvényenként.
Az EBITDA eredmény 11 százalékkal 58,1 milliárd koronára csökkent.
Piaci elemzők korábban azzal számoltak, hogy a CEZ tavalyi adózott nyeresége 18 milliárd korona körül alakul, míg az EBITDA 56 milliárd korona lesz. A CEZ menedzsmentje az idei évre 12-17 milliárd korona közötti nyereséggel és 52 milliárd koronás EBITDA-val számol – olvasható a közleményben.
A tavalyi gazdasági eredményeket nagymértékben befolyásolta, hogy tovább csökkent az áram ára, ami a CEZ-nek éves szinten  7 milliárd koronával alacsonyabb bevételt jelentett. A CEZ tavaly egy százalékkal kevesebb áramot adott el, mint 2015-ben.
A CEZ a legnagyobb cseh energetikai csoport. A részvények 70 százaléka a pénzügyminisztériumon keresztül az állam kezében van.