close
Csaknem 40 milliárd forintra számít a MOl-pakett eladásából a CEZ
Olaj

Csaknem 40 milliárd forintra számít a MOl-pakett eladásából a CEZ

Mintegy 3,4 milliárd koronás (39,1 milliárd forint) bevételre számít a Cseh Energetikai Művek (CEZ) a tulajdonában lévő 7,5 százalékos Mol részvénycsomag eladásából – közölte Ladislav Kríz, a CEZ szóvivője pénteken Prágában.

A CEZ leányvállalata, a CEZ MH B.V, 2007-ben szerezte meg a Mol részvénycsomagot, amikor a két energetikai csoport szerződést kötött közös gázalapú erőművek építéséről, amely azonban végül nem valósult meg. A CEZ és a Mol ugyanis később arra az álláspontra jutott, hogy a villanyáram csökkenő ára miatt a gázerőmű építése nem fizetődne ki. A közös tervek kútba esésével a CEZ számára a Mol részvények birtoklása már nem stratégiai fontosságú. A CEZ MH B.V. ezért 2014-ben kötvényeket adott ki, amelyek tulajdonosai most ezeket a CEZ tulajdonában lévő Mol részvényekre cserélhetik ki.
A szóvivő szerint a CEZ szerda este közölte mindezeket az információkat a kiválasztott érintettekkel, az ajánlattétel ideje csütörtökön este járt le, de egyenlőre nem tudni, kik tettek ajánlatokat, és milyen döntések születtek. Az egész tranzakció befejezésének feltétele az értékpapírok visszavásárlásának lezárulása.
A cseh energetikai cég menedzsmentje meg van győződve arról, hogy a Mol részvények eladása, illetve a CEZ értékpapírok visszavásárlása kellően átgondolt és jó időben hozott döntés.
“A Mol részvények értéke januárban darabonként majdnem 21 200 forintot ért el, ami az elmúlt hat év legmagasabb ára és továbbra is ennek a szintnek a közelében mozog. A tranzakció időzítését ezért optimálisnak tartjuk” – mondta Ladislav Kríz telefonon az MTI tudósítójának.
A Hospodárské Noviny című cseh gazdasági napilap szerint a CEZ nyeresége az utóbbi években főként az alacsony áramárak következtében folyamatosan csökken. A csoportnak ezért pénzre van szüksége, s a Mol részvénycsomag értékesítése jó bevételnek számít.
“Az általunk megbízott bankok úgy valósítják meg a tranzakciót, hogy az a CEZ számára a lehető legnyereségesebb legyen” – magyarázta az MTI-nek Ladislav Kríz.
A Hospodárské Noviny szerint a tranzakciót a Barclays, a Citigroup és a Deutsche Bank nemzetközi bankcsoport bonyolítja le.
A CEZ a legnagyobb cseh energetikai cég, részvényeinek mintegy 70 százaléka a cseh pénzügyminisztérium, az állam tulajdonában van. A CEZ nettó nyeresége a tavalyi évben 29 százalékkal csökkent éves összehasonlításban és 14,6 milliárd koronát (167,9 milliárd forint) tett ki.