close
Európában még nincs sínen a repesztés
Egyéb - Gáz

Európában még nincs sínen a repesztés

Európában még mindig küzd a civilek elfogadásáért a nem-hagyományos gáztermelő szakma. Az Egyesült Királyságban a Cuadrilla egy ideje folytathatja kísérleti fúrásait, szakértők szerint pedig itt soha nem következhetnek be olyan természetkárosító események, mint az USA-ban.

Az Egyesült Királyság kormánya igyekszik elkerülni azokat a hibákat, amelyeket az USA követett el a nem-hagyományos gáztermelés szektorának fejlődése alatt. A hivatalos álláspontnak ellentmond viszont a független megfigyelők véleménye. Szerintük kétséges, hogy az oly sokat vitatott mélységi repesztéses technológia kockázataira Nagy-Britanniában jobban fel lennének készülve, mint a tengerentúlon voltak pár évtizeddel ezelőtt, sőt, a helyzet talán még rosszabb is.

Emlékezetes, hogy amikor a Cuadrilla 2011-ben elkezdett Lancashire-ben kísérleti fúrásokat végezni, a horizontális repesztéseket követően két kisebb földrengés is történt a térségben, ami egyébként nem jellemző. Ezután a kormány a technológiát betiltotta, de tavaly év végén a tiltást felfüggesztette. Francis Egan, a Cuadrilla vezérigazgatója azzal érvel a technológiát ellenzőknek, hogy Nagy-Britanniában a világon a legszigorúbbak közé tartoznak az erre vonatkozó előírások. Mint a lakosok, ő is úgy gondolja, hogy nem feltétlenül kell mindennek ugyanúgy történnie a szektor fejlődése kapcsán, mint az USA-ban. Ezt a véleményt a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) is osztja. Mint azt Paul Younger mondja, az európai szabályozás általában szigorúbb az amerikainál. A University of Glasgow mérnöke szerint az USA miatt van olyan megítélése a technológiának, amit egyébként nem érdemelne, és ez igen szerencsétlen helyzet Európa számára.

Több oka is van annak, hogy a Nagy-Britanniában alkalmazott eljárás biztonságosabb a tengerentúlinál. Az egyik az, hogy míg odaát csak kettő, itt három betonréteggel védik meg a talajt a káros anyagok beszivárgásától. Másrészt az USA-ban nyílt gödrökben tárolják a hatalmas mennyiségű szennyezett vizet, addig Angliában egy dupla rétegű acéltárolóban kell várnia a víznek addig, míg a vállalat megtisztítja és visszakerülhet a természetbe. Ezen felül, mondja Younger, a brit kormány semmilyen eljárást nem fogad el, ami veszélyeztetheti az ivóvízkészleteket.

Addig is, a Cuadrilla a próbakútjainál használja a poliakril-amidot. Ez a súrlódáscsökkentő vegyület nem mérgező, víz hatására gél állagot vesz fel, és a kontaktlencse-gyártásban és ráncfeltöltésre is használják a plasztikai sebészetben.

Az al-iparág kifejlődése a huzavona ellenére fontos lenne az Egyesült Királyságnak is, hiszen az USA példája lebeg a szemük előtt, ahol pár évtized alatt elképesztő, ma már exportra is alkalmas mennyiségű nem-hagyományos földgázt állítottak elő, ennek következményeképpen pedig az árak is soha nem látott mélységbe zuhantak.