close
EU-azeri gáztárgyalások
Egyéb - Gáz

EU-azeri gáztárgyalások

TĂĄrgyalĂĄsokat kezd az EurĂłpai UniĂł (EU) AzerbajdzsĂĄnnal ĂŠs TĂźrkmenisztĂĄnnal a Kaszpi-tenger kĂśrnyĂŠki gĂĄzvezetĂŠkrendszer kiĂŠpĂ­tĂŠsĂŠt rĂśgzĂ­tő szerződĂŠsről – jelentette be az EurĂłpai BizottsĂĄg hĂŠtfőn. Az EU brĂźsszeli vĂŠgrehajtĂł testĂźletĂŠt a tagorszĂĄgok miniszteri tanĂĄcsa bĂ­zta meg azzal, hogy indĂ­tsa el a megbeszĂŠlĂŠseket.

Ez az első alkalom, hogy az EU jogilag kötelező szerződést kezdeményez egy infrastrukturális jellegű beruházás támogatására, és ugyancsak az első, hogy a tagországok nevében a bizottság tárgyal egy külső energiaügyi megállapodásról. José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke januárban látogatást tett a két szóban forgó országban, és az azt követő egyeztetéseknek köszönhetően született meg a mostani döntés. Brüsszelben kiadott közleményében a bizottság úgy értékelte, a tárgyalások elindítása mérföldkő az úgynevezett déli energiafolyosó kiépítésében.

Ez az első operatĂ­v jellegĹą hatĂĄrozat az egysĂŠges uniĂłs energia-kĂźlpolitika keretĂŠben is – szĂśgezte le a kĂśzlemĂŠny. 
GĂźnther Oettinger energiaĂźgyi biztos hangoztatta, hogy a dĂśntĂŠs azt mutatja: az uniĂł immĂĄr egy hangon beszĂŠl energiaĂźgyekben is.

A Kaszpi-tenger körzete a világ egyik legnagyobb gázlelőhelye. A most bejelentett tárgyalások során egy tenger alatti gázvezetékről, illetve a gáz Európába jutását segítő infrastruktúra kiépítéséről egyeztetnek majd.

A térségben rejlő tartalék kiaknázásában, saját beruházásokkal Oroszország is részt kíván venni.

ÜdvĂśzĂślte a brĂźsszeli bejelentĂŠst a Kaszpi-tenger tĂŠrsĂŠgĂŠtől EurĂłpĂĄba gĂĄzt szĂĄllĂ­tani hivatott Nabucco vezetĂŠk kivitelezĂŠsĂŠre lĂŠtrehozott nemzetkĂśzi konzorcium is, amely kĂśzlemĂŠnyĂŠben Ăşgy fogalmazott: “az EurĂłpai BizottsĂĄg ĂşttĂśrő kezdemĂŠnyezĂŠse pontosan egyezik a Nabucco projekt cĂŠljaival, amelyek a gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsi portfoliĂłt szeretnĂŠk szĂŠles kĂśrben diverzifikĂĄlni”. Reinhard Mitschek Ăźgyvezető igazgatĂł hozzĂĄtette: “TĂśbb forrĂĄs megkĂśzelĂ­tĂŠse utĂĄn a Nabucco mĂĄr nem fĂźgg majd egy lehetsĂŠges transzkaszpi gĂĄzvezetĂŠk megĂŠpĂ­tĂŠsĂŠtől. Ugyanakkor tĂŠny, hogy az eurĂłpai ĂŠs a tĂźrkmĂŠn gĂĄzpiacok szĂĄmĂĄra elengedhetetlenek azok a nagy potenciĂĄllal rendelkező gĂĄzexport lehetősĂŠgek, amelyek a Kaszpi-tenger kĂŠt oldalĂĄn helyezkednek el.”