close
Épülhetnek új atomerőművek Amerikában
Atom - Egyéb

Épülhetnek új atomerőművek Amerikában

A kiégett fűtőelemek további tárolásának környezeti hatásaival kapcsolatban elfogadták a végleges szabályozást, ezzel az amerikai nukleáris hatóság (Nuclear Regulatory Commission – NRC) ismét utat nyithat az új reaktorok engedélyezése előtt. Az NRC kijelentette, eltörölné az új blokkok engedélyezésének és megújítását felfüggesztését, ha a törvény életbe lép.

A döntés a Columbia kerületi Fellebbviteli Bíróság kérésére indított kétéves folyamat vége. A bíróság 2012. júniusban csapott le a hulladékkezelésre vonatkozó szabályozás 2010-es NRC felülvizsgálatára. A bíróság szerint az NRC nem vette figyelembe, hogy mi lesz a használt fűtőelemek sorsa, ha nem lesz rendelkezésre álló tároló, és nem vették figyelembe egy pihentetőmedence-szivárgás vagy tűz lehetséges környezeti hatásait.

Az NRC 2012 augusztusában emiatt felfüggesztette az új blokkok engedélyezésére vonatkozó végleges döntéseket, valamint az üzemelő blokkok és a kiégettfűtőelem-tárolók engedélyének meghosszabbítását. A hatóság megkezdte egy új szabályozás és általános környezeti hatásvizsgálat (generic environmental impact statement – GEIS) 24 hónapon belüli kidolgozását – írta a NucNet.hu.

Az NRC tájékoztatása szerint a GEIS három időtávon vizsgálja a használt fűtőelemek környezeti hatásait a reaktorok üzemidejét követően: rövid távon (60 év), középtávon (az ezt követő 100 év), illetve időkorlátozás nélkül. Emellett vizsgálják a lehetséges hatásokat a földhasználatra, a levegő- és a vízminőségre, valamint a történelmi és a kulturális örökségre.

Az NRC tájékoztatása szerint a végleges szabályozás és a GEIS 2014. szeptemberben jelenhet meg és a megjelenést követő harmincadik napon lép életbe. Az USA egy mélygeológiai tároló építését tervezte a Yucca-hegységben Nevadában, de 2010-ben az Obama-adminisztráció közölte, hogy nem támogatja a projektet. Obama elnök 2010 januárjában bizottságot hozott létre azzal a céllal, hogy hosszú távú megoldási javaslatot dolgozzon ki a nagyaktivitású hulladékok és a kiégett üzemanyag kezelésére az országban.

A bizottság megállapításai alapján az Energiaügyi Minisztérium (Department of Energy – DOE) egy korlátozott kapacitással rendelkező kísérleti tároló építését javasolta, melyben a kiégett üzemanyag-kazettákat átmenetileg tárolnák. Kezdetben olyan erőművek fűtőelemét tárolhatnák itt, melyeket már korábban leállítottak. Ez a létesítmény 2021-ben kezdhetné meg működését. Egy nagyobb kapacitású átmeneti tároló 2025-ben kezdhetne üzemelni, amely rugalmasságot biztosítana a kiégett fűtőelemek végleges elhelyezésének megoldásához.