close
Befejezték a fúziós erőmű alapozását
Atom - Egyéb

Befejezték a fúziós erőmű alapozását

Befejezték a betonalap készítését az ITER fúziós berendezés építésénél Cadarache-ban, Dél-Franciaországban. A tizenkét órás betonöntési műveletet, melynek során a tokamak típusú fúziós berendezés alapjának utolsó tizenöt szegmensét (a B2 lemezalapot) készítették el, 2014. augusztus 27-én 18:00-kor fejezték be.

A 9600 négyzetméteres B2 lemezalap készítése során 14 000 köbméter betont öntöttek be, 3600 tonna acélt és 2500 lemezt használtak fel. Az alapra közel 400 000 tonna épületet és berendezést építenek majd fel, köztük a 23 000 tonnás ITER tokamakot.

Az alap lebegő kivitelben készült: szeizmikus oszlopokon áll, bármilyen irányú 10 cm-es mozgásnak ellenáll. Körülbelül 1,5 méteres rés választja el a környező támfalaktól. A másfél méteres alaplemez lesz a diagnosztikai, a tokamak és a trícium épület alsó szintje. A kriosztátot kiszolgáló öt nagyméretű tartályt és az épület falait is közvetlenül ezen helyezik majd el – írta a NucNet a WNN híre nyomán.

A tokamak alaplemez építésével lezárult a 2010 augusztusában kezdődött és mintegy százmillió eurós építkezés előkészítő szakasza. Osamu Motojima főigazgató a telephelyen dolgozó munkások előtt kijelentette: „A B2 alaplemez befejezésével új fejezet kezdődik a projektben. Szeptemberben ténylegesen elkezdődik a tokamak építése. Az alapot már lerakták, most következnek a falak, majd a tető, végül maguk a berendezések.”

Az ITER projekt az eddigi legnagyobb tokamak berendezéssel új szintre emeli a fúziós kutatásokat. Akár hét percen keresztül is képes lesz fenntartani az 500 MW teljesítményt adó plazmát. Az építési költségek 45%-át az Európai Unió biztosítja, a többi hat résztvevő (Kína, India, Japán, Dél-Korea, Oroszország és az USA) egyenlő arányban osztozik a költségvetés maradék részén. A tervek szerint a létesítmény 2027-re éri el a teljes kapacitást.