close
Idén utoljára irányíthatják a paksi blokkokat a fesztiválozók
Atom - Egyéb

Idén utoljára irányíthatják a paksi blokkokat a fesztiválozók

Nyári fesztiválkörútja utolsó állomására, a nyíregyházi VIDOR Fesztiválra érkezett a Paksi Atomerőmű és az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. interaktív kiállítása. A Jövőnk Energiája Interaktív Kamionban az atomerőmű valósághű vezérlőpult-szimulátorán idén nyáron utoljára próbálhatják ki az érdeklődők, hogy miként termelhető meg egy fesztiválhoz vagy egy teltházas koncerthez szükséges energia.

Idén nyáron utoljára vehetik át a Paksi Atomerőmű feletti irányítást a fesztiválozók az augusztus 29. és szeptember 6. között megrendezett nyíregyházi VIDOR Fesztiválon. A nyári fesztiválturné hetedik és egyben utolsó állomására, a nyíregyházi fesztiválra érkezett ugyanis a Paksi Atomerőmű és az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. interaktív kiállítása, a Jövőnk Energiája Interaktív Kamion. A bemutató valósághű atomerőmű-szimulátorát ezúttal is bárki kipróbálhatja.

A fesztiválozók a nyár utolsó attrakciójaként azt is modellezhetik, milyen lenne, ha éppen egy koncert vagy színházi előadás közben borulna sötétbe Észak-Magyarország és vele együtt Nyíregyháza környéke. Az interaktív bemutatón minden, kultúrára éhes család felpattanhat az áramtermelő kerékpárokra is, lemérve, hogy az atomerőmű áramtermelése nélkül meddig bírnák a telefontöltéshez, borotválkozáshoz vagy éppen az előadás megvilágításához szükséges energia megtermelését.

Az idén a VOLT-on debütált, majd az EFOTT-on, a Művészetek Völgyében, a Debreceni Virágkarneválon, a szerencsi Országos Csokoládéfesztiválon és a Szegedi Ifjúsági Napokon is nagy sikerrel megjelenő Jövőnk Energiája Interaktív Kamion a VIDOR Fesztivál teljes ideje alatt látogatható, így még senki sem késett le arról, hogy kézbe vegye a paksi blokkok irányítását.

Az interaktív bemutató negyedik éve járja a fesztiválokat, 2009 óta pedig az országot, segítségével összesen már több mint 200 ezren ismerkedhettek meg az atomerőművek működésével. A kiállításon résztvevők azt is megtudhatták, miért fontos a Paksi Atomerőmű kapacitás-fenntartása az ország energiaellátása és gazdasága szempontjából. A kamionon megismerhetőek a világon működő atomerőművek, a 30 éve biztonságosan üzemelő Paksi Atomerőmű történelmének fontosabb pillanatai, Magyarország villamosenergia-hálózatának részletei, illetve Paks és környezetének színes élővilága is. A látogatókban felmerülő szakmai kérdésekre pedig ismét a legilletékesebbek, az atomerőmű felkészült szakemberei adnak választ. Az idei fesztiválturné kimagasló eredményt hozott, hiszen közel 10 ezer látogatót fogadott az interaktív kamion, vagyis ennyi fesztiválozó fiatalhoz és családhoz sikerült közelebb vinni az atomenergiát.

Az idei körút eredményei azért is figyelemre méltóak, mert a Paksi Atomerőmű célja, hogy minél több fiatalhoz és családhoz vigye közel a jövőjüket és az ország versenyképességét évtizedekre meghatározó, nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően biztonságos atomerőművi technológiát – mondta Felkai György, az MVM Csoport kommunikációs igazgatója. Természetesen nemcsak a nyíregyháziaknak, az ország minden lakosának szüksége van az atomerőmű által megbízhatóan termelt és megfizethető árú villamos energiára. Magyarországon csak az atomerőmű képes káros anyagok kibocsátása nélkül, stabilan, biztonságosan és megbízhatóan villamos energiát termelni – tette hozzá Felkai György.

Azt a szimulátort kipróbáló sok száz látogató is jól láthatta a körút során, hogy az atomerőmű teljesítményének csökkentése nemcsak magasabb áramárral, de a jelenleginél magasabb üvegházhatást növelő gáz kibocsátásával is járna. A négy paksi blokk által megtakarított oxigén kétmillió ember szükségletét fedezi – ez az oxigénmennyiség megegyezik az itthoni erdők teljes termelésével. Mindezek alapján nem is lehet kérdés, hogy szükség volt és lesz a paksi blokkok folyamatosan magas lakossági támogatás mellett megvalósuló üzemidő-hosszabbítására, illetve arra, hogy új blokkok erősítsék Magyarország energiabiztonságát.

A korábbi fesztiválokhoz hasonlóan a megfáradt vendégek két esemény között az interaktív kiállítás mellett felállított „Energiaszigeten” töltődhetnek fel, itt függőágyakban és babzsákokon pihenhetnek, az ország legolcsóbb és káros anyagok kibocsátása nélkül termelt árama pedig a hideg italokról, a feltöltött telefonokról, tabletekről és laptopokról gondoskodik.

A guruló kiállítást minden évben meglátogatják neves művészek is. Az idei fesztiválturné során a VOLT fesztiválon az Ivan & The Parazol, az EFOTT-on a Hooligans rockegyüttes, a Művészetek Völgyében a Cloud 9+, a szerencsi Csokoládéfesztiválon a Ghymes, a Szegedi Ifjúsági Napokon pedig a Kossuth-díjas Csík zenekar próbálta ki az atomerőmű irányítását. A korábbi években pedig olyan, a környezetvédelem iránt elkötelezett művészek tesztelték a vezérlőpultot, mint Ákos, az Irie Maffia és a Balkan Fanatik zenészei, illetve a Random Trip örömzene-projekt alapítója és a Turbo dobosa, Delov Jávor.