close
Szombaton újra nekifutnak a gáztárgyalásoknak
Egyéb - Gáz

Szombaton újra nekifutnak a gáztárgyalásoknak

Oroszország és Ukrajna kész újraindítani a gáztárgyalásokat szeptember 6-án – jelentette be Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter hétfőn. A jakutföldi Usz Hatin településen tartott sajtótájékoztatón Novak elmondta: Moszkva és Kijev már csak az Európai Bizottság válaszát várja, hogy megfelel-e az időpont. A helyszínről egyelőre még nem állapodtak meg.

Usz Hatin településen hétfőn kezdték meg az Oroszországot és Kínát összekötő, Szibéria Ereje nevet viselő gázvezeték építését. A jakutföldi és irkutszki gázt a hazai, illetve a kínai piacra szállító, 4000 kilométer hosszú vezeték éves kapacitása 38 milliárd köbméter lesz, de később 64 milliárd köbméterre bővíthető.

Orosz sajtóbeszámolók szerint Alekszandr Novak elmondta: 80 százalékos esélyt lát arra, hogy szeptember 6-án folytatják a gázválság rendezését célzó háromoldalú tárgyalást. Hozzátette: elsőszámú feladatnak tekinti, hogy dűlőre jussanak az orosz gázszállításokért felhalmozott ukrán adósság törlesztésének kérdésében, s csak utána jöhet a gázár problematikája.

A háromoldalú – Oroszország, Ukrajna és az Európai Unió képviselőit felvonultató – tárgyalássorozat áprilistól június közepéig tartott, de az egyeztetések eredménytelenek maradtak. Kijev ragaszkodik a gázár drasztikus csökkentéséhez, különben nem hajlandó törleszteni több milliárd dolláros adósságát. Oroszország – a vámtarifa eltörlése révén – árengedményt ajánlott fel, de Kijevnek nem tetszik sem az árcsökkentés mechanizmusa, sem a felkínált 100 dolláros mértéke.

A Gazprom orosz gázipari cég április eleje óta ezer köbméterenként 485 dollárt követel az ukrán féltől a tavaly decemberben megállapított kedvezményes tarifa, 268,5 dollár helyett, ezt az áremelést Kijev nem hajlandó elfogadni és nem fizet.

Novak közölte, hogy az orosz fél tárgyalási pozíciója nem változott tavasz óta, s erről tájékoztatta Günther Oettingert, az Európai Bizottság energiaügyi biztosát is múlt héten pénteken Moszkvában tartott megbeszélésükön. Megismételte: Oroszország nem támogatja azt az ukrán javaslatot, hogy évszaktól függően – télen 380, nyáron 320 dollárt fizetnének az ukránok ezer köbméterenként – állapítsák meg az orosz gáz árát. Moszkva elutasítja azt az ukrán javaslatot is, hogy az európai országokba irányuló, Ukrajna területén tranzitként áthaladó orosz gáz átadási pontját helyezzék át az ukránról az orosz határra.

A Gazprom június 16-án leállította az Ukrajnába irányuló gázexportot, miután a Naftohaz ukrán állami gázvállalat nem fizetett, és több mint 5,2 milliárd dolláros tartozást halmozott fel a korábbi szállításokért. Novak pénteken Moszkvában kijelentette: ha Kijev törleszt kétmilliárd dollárt és a maradék tartozás átütemezéséről megállapodnak, a Gazprom felújítja ukrajnai szállításait.