close
Enyhül az orosz olajadó-rendszer
Egyéb - Gáz - Olaj

Enyhül az orosz olajadó-rendszer

Oroszország olajipara végre fellélegezhet, 2014-től kedvezőbb adórendszert vezetne be az állam a termelés és a fejlesztések elősegítése érdekében, ami segíti a nem-hagyományos szénhidrogének felhozatalát. Szaúd-Arábia viszont máris nagyobb léptékű nem-hagyományos gáztermelésbe kezdene. Felhozható készleteivel ötödik a világranglistán, ám a vízhiány hosszú távon is gondot fog okozni a munak során.

Az olajóriás Szaúd-Arábia folytatná nem-hagyományos gáztermelését, ennek érdekében hamarosan elkezdi az ez irányú próbafúrásait, közölte a napokban az olajminiszter. Ali al-Naimi tájékoztatása szerint idén hét teszt-kutat fúrnak, hogy pontosítsák becsléseiket. Jelenlegi ismereteik szerint nagyjából 19 millió köbméter nem-konvencionális gáz lehet a kiszemelt mezőn.

Az állami Saudi Aramco olajvállalat az ország észak-nyugati felén már termel nem-hagyományos gázt, valamint keleten olajat, írja a Bloomberg hírügynökség. Szaúd-Arábia a világ legnagyobb olajexportőre, és szeretne az élen maradni a gáztermelésben is. 2011-ben napi 280 millió köbméter gázt termelt átlagosan, egy évvel korábban 266 milliót. Becslések szerint összesen 18 ezer milliárd köbméter kitermelhető nem-hagyományos földgázzal rendelkezik, ezzel ötödik a világrangsorban Kína, az Egyesült Államok, Argentína és Mexikó után. Az infrastruktúra hiánya miatt viszont még legalább 5-6 évbe kerül, míg a szektor kifejlődhet és piacra lehet belőle termelni, mondja Szadád al-Husszeini, energiaügyi szakértő, a Saudi Aramco korábbi elnökhelyettese. A lelőhelyek távol esnek minden ipari területtől, a berendezések és a munkaerő mobilizálása pedig időt vesz igénybe, tette hozzá.

Másik gond lehet a vízhiány a szaúdi sivatagokban, márpedig a mélységi hidraulikus repesztéses technológia sok vizet igényel. Az infrastruktúra kiépítése akár egy évtizeddel is meghosszabbíthatja a fejlesztéseket, de idővel a költségek megtérülnek. A vízhiány viszont hosszú távon is kihívást fog jelenteni.

Oroszországban más típusú akadály áll a nem-hagyományos termelés útjába, amely azonban 2014 január 1-jétől viszont elhárul. A pénzügyminisztérium bejelentése szerint az új adórendszerben sokkal kedvezőbb feltételekkel lehet majd nem-konvencionális gázt és olajat termelni. Tulajdonképpen a jelenlegi, magas termelési adóztatás egy speciális időszakra vonatkozott volna egyébként is, de az a tapasztalat, hogy az rendkívüli módon hátráltatja a termelést és a fejlesztéseket. A törvénytervezet gyakorlatilag készen van, mondta a bejelentés alkalmával Szergej Satalov pénzügyminiszter.

Az orosz kormány célja a napi 10 millió hordós termelés elérése ebben az évtizedben, amellyel a világrangsort vezethetné. Az olaj- és gázeladásból az állami bevételek fele származik.