close
Ellenálltak az atomerőművek Sandy-nek
Atom - Egyéb

Ellenálltak az atomerőművek Sandy-nek

Harmincnégy reaktort érintett a Sandy hurrikán az USA-ban, és kivétel nélkül mind „megfelelően és biztonságosan” viselkedett a próbatétel alatt, mivel megfelelő rugalmassággal rendelkeznek a súlyos természeti veszélyforrásokkal szemben – jelentette be a Nukleáris Energia Intézet (NEI).

A nukleáris ipar által létrehozott csoport szerint a Dél-Karolinától Vermontig húzódó régió atomerőműi közül 24 üzemben is maradt és termelte a villamos energiát a vihar során. Hét leállított állapotban volt karbantartás vagy üzemanyag-átrakás miatt, és mindössze három állt le a vihar vagy a vihar által okozott hálózatingadozás miatt. Az ország nukleáris hatósága, az NRC (Nuclear Regulatory Commission) is megerősítette, hogy három reaktort kellett leállítani, de ezekben minden biztonsági rendszer tervszerűen üzemben maradt. Ezek az Indian Point-3, a Salem-1 és a Nine Mile Point-1 reaktorok voltak – írta a NucNet.

Három erőmű, a Millstone, a Vermont Yankee és a Limerick megelőző vagy válasz intézkedésként csökkentették a teljesítményüket. A Millstone-3 70%-ra terhelt vissza, hogy minimalizálja a vihar által a hűtővíz keringtetésre gyakorolt kockázatot, az egyblokkos Vermont Yankee 89%-ra terhelt vissza a villamos hálózat üzemeltetőjének kérésére, mivel egy New Hampshire-be irányuló távvezeték kiesett a viharban. A Limerick-1 50%-on, a Limerick-2 pedig 25%-on vészelte át a vihart, mivel a vihar miatt bekövetkezett áramszünetek miatt csökkent az energiaigény, tette hozzá az NRC.

A hurrikán során az Exelon Corporation new jersey-i, a vihar előtt már átrakásra leállított reaktora, az Oyster Creek potenciális veszélyhelyzetet hirdetett a vízkivételi műnél tapasztalt túl magas vízállás miatt, közölte a NEI. A potenciális veszélyhelyzet, amely a négyes skálán a második szintet jelenti, az NRC szerint mindaddig fennmarad, amíg a vízszint le nem csökken a meghatározott szintre. A szintemelkedést a szél és a csapadék együttesen okozták.

A NEI szerint az Exelon megkezdte a külső villamos ellátás helyreállítását, addig pedig az üzemzavari dízel generátorokról hajtják a biztonsági rendszereket. A reaktor és a kiégett üzemanyag-tároló mindvégig megfelelő hűtőközeg tartalékokkal rendelkezett. Az NRC a továbbra is külön figyelemmel kísért Oyster Creek kivételével visszatért a normál felügyeleti rendre a reaktorok esetén.

A NEI szerint a körültekintő tervezés és az átfogó felkészülés intézkedései bizonyítottak a vihar során. A létesítményeket úgy építették, hogy kibírják az extrém elárasztást és a szélterhelést is, még a történelem során tapasztaltnál súlyosabb esetekben is. A Sandy érkezése előtt minden érintett erőmű áttekintette a veszélyhelyzeti tervét és meghozták a szükséges intézkedéseket. Minden atomerőmű rendelkezik a szükséges kapacitású üzemzavari dízel generátorokkal, amelyeket folyamatosan lepróbált, készenléti állapotban tartanak áramszünet esetére.