close
Készülődik a Nabucco
Egyéb - Gáz

Készülődik a Nabucco

A Nabucco gázvezeték 422 km hosszú bulgáriai szakaszának környezeti hatásvizsgálati eljárása (EIA) hivatalosan is belépett az engedélyezési fázisába – jelentette be a bolgár Nemzeti Nabucco Vállalat.

Az EIA eljáráshoz kapcsolódó dokumentumokat október 31-én nyújtották be a bolgár környezetvédelmi minisztérium részére. A Nabucco gázvezeték magyarországi szakasza nyáron kapta meg a szükséges négy környezetvédelmi engedélyből az utolsót, ezzel befejezve az engedélyezési eljárást. „A Nabucco projektje nagyon jól halad Bulgáriában. A projekt fejlesztésében való előrelépésért gratulációnkat fejeztük ki bolgár csapatunknak. A Nabucco elkötelezett a helyi gyakorlatok követésében, figyelembe véve a nemzeti és nemzetközi előírásokat. Az érintettekkel való szoros együttműködés, valamint a közös megelégedettség megteremtése a tranzit országokban kiemelt fontosságú számunkra.”- mondta Reinhard Mitschek a Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC) ügyvezető igazgatója.

Marii Kossev a Bolgár Nemzeti Nabucco Társaság ügyvezető igazgatója elmondta: „Örömmel nézünk elébe a hatóságokkal való sikeres együttműködésnek. Visszajelzéseikre építve dolgozunk együtt az EIA folyamatban érintett lakossági és egyéb felekkel. A Nabucco elősegíti az energiaellátás diverzifikációját, és szabad választási lehetőséget kínál a bolgár fogyasztóknak. Egymilliárd eurós befektetése mellett több száz munkahelyet teremt majd Bulgáriában, adófizetőként és új üzleti lehetőségek megteremtőjeként lép fel a jövőben a piacon.”

Az EIA dokumentáció benyújtása jelenti a jogi folyamat kezdetét a bulgáriai engedélyezési eljárásban. Miután az illetékes hatóságok áttekintik a dokumentumokat, majd a konzultációkat követve a Nabucco – amit Bulgáriában nemzeti vállalata képvisel – észrevételeiket integrálva tesz további lépéseket. Ezt követően a Nabucco a gázvezeték szakaszait érintő területeken nyilvános konzultációkat tart majd, melynek eredményeivel kiegészítve küldik vissza a dokumentumokat a hatóságoknak.

A Nabucco gázvezeték – a Déli Folyosó kiemelt projektje – több mint 500 millió potenciális európai fogyasztót köt össze a Kaszpi-tenger térségével és a Közel-Kelettel. A Nabucco konzorcium a továbbiakban is folytatja együttműködését a Shah Deniz II Konzorciummal és a Transz-anatóliai Gázvezeték Projekttel (TANAP) és biztos abban, hogy a lehető legoptimálisabb lehetőséget kínálja az új források kiaknázására és az európai fogyasztók kiszolgálására.