close
Elkészültek a TAP mérnöki tervei
Egyéb - Gáz

Elkészültek a TAP mérnöki tervei

A március 31-én a Sah Deniz konzorciumnak leadandó döntéstámogató csomag egyik kulcsfontosságú része elkészült a TAP-nál. A mérnöki tervek biztosítják, hogy a gázvezeték környezetvédelmileg is megvalósítható legyen, illetve a beruházáshoz szükséges minden logisztikai feltételt is tartalmazza.

Elkészült a Transz-Adriai vezeték (TAP) mérnöki terve (FEED-je), jelentette be tegnap a projekt vezetősége. A TAP a Kaszpi térségből szállítana gázt Görögországon és Albánián át az Adriai-tengerig, onnan Olaszországból érkezne Nyugat-Európába. „A TAP mérnöki csoportja befejezte a tervezett vezeték kulcsfontosságú technikai paramétereinek meghatározását, úgy, mint a szárazföldi és vízi szakaszok optimális útvonalvezetését, a vezeték anyagának kiválasztását, a szelepek, csatlakozások és kompresszorállomások megtervezését”, áll a TAP konzorcium sajtóközleményében.

Az átfogó FEED-tanulmány leírja a TAP megépítéséhez szükséges logisztikai szükségleteket is, ide értve a forrásokat, a gépparkot, az időmennyiséget és az infrastruktúrát, amelyek ahhoz kellenek, hogy a 800 kilométer hosszú vezeték Görögországon, Albánián és az Adriai-tengeren áthaladva végül Olaszországban érjen partot, folytatódik a beszámoló. A projekt ezen felül fel van készítve a következő lépésekre, amelyek a részletes mérnöki munkát, az acélvezetékek és a beruházási munkák tendereztetését is magában foglalja.

A FEED egyik célja, hogy a biztosítsa a vezeték megvalósíthatóságát és hogy a természetvédelmi területek elkerüléséhez is technológiai megoldásokat nyújtson. A tanulmány része annak a döntéstámogató csomagnak, amelyet március 31-én kell átadni a Sah Deniz konzorciumnak. A csoport júniusban dönt arról, hogy az azeri gázt a TAP vagy versenytársa, a Nabucco West gázvezeték viheti-e Európába.

A FEED-tanulmány, azaz a Front End Engineering Design a hatástanulmány megalkotását követi. A technikai követelmények meghatározásán túl durva beruházási költségvetést is ad a projektről, így a kivitelezési szerződések és a későbbi tervezések alapját képezi.

A frissen elkészült tanulmányt Kejtil Tungland, a TAP-konzorcium ügyvezető igazgatója is méltatta, szerinte a dokumentumok tisztán bizonyítják, hogy a TAP kiválóan alkalmas arra, hogy a Sah Deniz gázmező fejlesztésével szinkronban elkészüljön.