close
Elmű: Nem futja még egy rezsicsökkentésre
Áram - Egyéb

Elmű: Nem futja még egy rezsicsökkentésre

Jelentősen rontja az Elmű-Émász idei kilátásait a kormány intézkedéscsomagja – hangzott el a cégcsoport és az Energiainfo által szervezett közös sajtóklubbon. Marie-Theres Thiel az Elmű igazgatótanácsának elnöke szerint a kormánynak egyeztetnie kellene az energiaszolgáltatókkal a további intézkedésekről, mivel a jelenlegi irány tarthatatlannak tűnik.

„Itt az idő, hogy végre nyíltan beszélhessünk bizonyos dolgokról” – mondta az Elmű-Émász által a rezsicsökkentéssel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón Marie-Theres Thiel a cégcsoport vezérigazgatója. „A globális gazdasági válság 2012-ben nagyon sok európai országgal együtt Magyarországon is erőteljesen éreztette hatását, ezért a tavalyi számainkat jelentősen befolyásolja a külső környezet. Az értékesített villamos energia mennyisége csökkent, a 2011-es 5556 GWh-ról 4403 GWh-ra” – hangzott el a sajtóklub keretében.

A közzétett határozati javaslatok szerint az Elmű Nyrt. magyar számviteli törvény szerinti adózott eredménye 8,367 milliárd forint volt 2012-ben. Ezt kiegészítve az eredménytartalékból 1,959 milliárd forinttal, a társaság összesen 10,326 milliárd forintot tervez osztalékként kifizetni. Ez részvényenként 1700 forintnak felel meg. Az Émász Nyrt. adózott eredménye – a magyar számviteli törvény szerint – 4,312 milliárd forint volt tavaly, ebből az igazgatóság 4,271 milliárd forintot javasol osztalékfizetésre fordítani, ami részvényenként 1400 forint. A fennmaradó 41 millió forint eredménytartalékba kerül.  A közzétett számok szerint a cégcsoport üzemi tevékenysége 2012-ben 3,62 milliárd forintos veszteséget termelt, a cégcsoport adózott eredménye a 2011-es 11,47 milliárd forintról 8,367 milliárd forintra csökkent. A magyar kormány – a költségvetési hiány tartása érdekében tett intézkedései, mint a közműadó bevezetése, a Robin Hood adó emelése, a 10 százalékos rezsicsökkentés, illetve a csökkenő egyetemes szolgáltatói árrés, és a hálózathasználati díjak csökkenése, – nagy hátrányt okoztak több energiaszolgáltatóknak. Mivel az árbevételünk csökken, kénytelenek vagyunk idén a beruházásainkat is visszafogni. Míg tavaly durván 32 milliárd forintot fektettünk be a magyar hálózatba, addig idén ez mintegy 28,7 százalék lesz. Ez várhatóan hátrányosan érinti majd magyar alvállalkozóinkat” – mondta a vezérigazgató, aki szerint a magyar számviteli törvény szerint idén nulla körüli korrigált eredményre számítanak. Amíg tavaly mintegy 15 milliárd forintnyi osztalékot fizettek ki, addig 22 milliárd forintot fizettek ki bérekre, 32 milliárdot fordítottak beruházásokra, míg a teljes adóterhelés – azaz a költségvetésbe fizetett tétel – meghaladja a 69 milliárd forintot.

Bernard Lüschper szerint az RWE és az EnBw a 90-es évek közepétől sok milliárd forintot fektetett az Elmű-Émász társaságokba. Egy olyan időszakban, amikor viszonylag bizonytalan volt a gazdasági helyzet, magas volt az infláció. „A megtermelt nyereséget – különösen az első években – majdnem teljesen az infrastruktúra fejlesztésére fordítottuk, ennek eredménye, hogy a magyar villamos energia hálózat minősége európai viszonylatban is nagyon jónak mondható. Az a vád, hogy kofferben vittük ki a pénzt, nem felel meg a valóságnak, az Elmű és az Émász az első években csak háromszor fizetett ki osztalékot és annak mértéke sosem haladta meg a beruházásokra fordított összeget. Túlzott nyereségről sem beszélhetünk, hiszen a magyar piacon a szabályozó határozza meg az árakat, így a cégek nyereségét erősen befolyásolja” – hangsúlyozta a pénzügyi igazgató.

1995 és 2012 között az összes kifizetett osztalék mintegy 200 milliárd forint volt (a teljes tulajdonosi részre vonatkozóan, az az RWE és az EnBw tulajdonrésze mintegy 82 százalék), ám ezzel szemben az összes beruházási költségünk ebben az időszakban a 450 milliárd forintot is meghaladta – mondta Bernhard Lüschper, aki visszautasította azokat a feltételezéseket, hogy bármilyen más úton-módon pénzt „lapátoltak” volna ki a cégből. „A beruházásaink jelentős részét az észak-északkelet magyarországi régióban hajtottuk végre, egy jövőbeni fellendülés reményében, így ezek megtérülési ideje is hosszúnak tekinthető” – mondta Marie-Theres Thiel a cégcsoport vezérigazgatója. Az amúgy is kényes gazdasági környezetben az állami intézkedések további hátrányt okoznak a cégnek. A kilátások azonban még csak romlanak, mivel olyan jogszabályi kezdeményezéseket történtek, amelyek további nehézségek elé állítják a szolgáltatókat.

A rossz piaci környezet és a kormányzati intézkedések hatására az Elmű-Émász által tervezett hálózati engedélyes beruházások jelentősen, mintegy a felére csökkennek. „Csak azokat a beruházásokat fogjuk elvégezni, amelyek az ellátásbiztonságot szolgálják, minőségjavító beruházásokra nem fog sor kerülni. Egyetemes szolgáltatás tekintetében meg van kötve a kezünk, mivel kénytelenek vagyunk a tőzsdei árnál magasabb áron kell beszereznünk a villamos energiát (az MVM-től) míg az árrésünk törvényben szabályozott” – mondta Bernhard Lüschper.

Az Energiainfo elemzéséből kiderül, hogy Magyarországon bár európai viszonylatban nem magasak az energiaköltségek, a bérekhez viszonyítva nagyon alacsonyak.

„Korábban is veszteséges volt az egyetemi szolgáltatás, ám eddig a hálózati nyereségeink ezt kiegyenlítették, ám ez a modell így, jelen formájában életképtelen” – mondta Marie-Theres Thiel. „Tárgyalnunk kell a kormányzattal, azzal kapcsolatban, hogyan tovább. Megértjük, hogy Magyarországon van egy olyan réteg, amely nem tudja megfizetni az energia árát, ám erre már több javaslatot is kidolgoztunk korábban. Sajnos ezek a javaslatok válasz nélkül maradtak. Még mindig várok egy megegyezési javaslatot a magyar kormánytól, ám a mai napig ez nem történt meg” – mondta Marie-Theres Thiel, aki egyenesen példátlannak minősítette azt a sajtóban folytatott üzengetést, ami az elmúlt hónapokban folyt Magyarországon.
„Újságokon, híreken keresztül beszélünk egymással, de nem személyesen. Szívesen tárgyalnánk a felmerülő problémákról, nyitottak vagyunk egy megegyezésre.” – hangsúlyozta a vezérigazgató asszony, aki azt sem zárta ki, hogy az Elmű-Émász visszaadhatja egyetemes szolgáltatási engedélyét. Utalt arra, hogy elfogadják a bíróság döntését a rezsicsökkentéssel kapcsolatban (a döntésre kedden kerül sor) ugyanakkor hangsúlyozta, hogy szem előtt tartják a társaság átalakításának, a tevékenység átstrukturálásának lehetőségét sem. Kiemelte, hogy a cégcsoport adózott eredménye a társasági adó emelése és egyéb adóemelések miatt a pénzügyi eredmény további romlását prognosztizálják.

„Mindennek ellenére szándékunkban áll minden törvényi kötelezettségünknek eleget tenni – de elértük a tűrőképességünk határát – hangoztatta a vezérigazgató, aki szerint, ha az állam szeretné visszavenni az áramszolgáltatást Magyarországon, akkor megteheti. „Ha a magyar állam azt mondja, hogy már nem akarja itt látni az RWE-t, akkor jöjjön, tárgyaljunk a tulajdonrész értékesítéséről. Csak tessék, de akkor végre derüljön ki valami, lássunk világosan” – mondta az üzletasszony, aki szerint egyelőre n
em gyártottak vészforgatókönyveket. „Látom, hallom a fenyegetéseket a további csökkentésekről, de nem tudunk konkrétumokat. Pedig nincs tovább: itt már nem eredményekről beszélünk, nem tudunk még egy rezsicsökkentést végrehajtani, egyszerűen nem futja rá.”