close
Elkészült a pálhalmai biogáz üzem
Egyéb - Megújuló

Elkészült a pálhalmai biogáz üzem

KĂŠt ĂŠs fĂŠlmilliĂĄrd forintos beruhĂĄzĂĄssal kĂŠszĂźlt el az a pĂĄlhalmai biogĂĄz Ăźzem, melynek prĂłbaĂźzemű villamos energia termelĂŠse szeptember 19-ĂŠn kezdődĂśtt  el, tĂŠnyleges felavatĂĄsa pedig a KiotĂłi JegyzőkĂśnyv alĂĄĂ­rĂĄsĂĄnak tizedik ĂŠvfordulĂłjĂĄn lesz. A nĂŠgy ĂŠve kezdődĂśtt, kĂśrnyezetvĂŠdelmi ĂŠs klĂ­mavĂŠdelmi szempontbĂłl is pĂŠldaĂŠrtĂŠkű beruhĂĄzĂĄshoz a KĂśrnyezetvĂŠdelmi ĂŠs InfrastrukturĂĄlis OperatĂ­v Program (KIOP) pĂĄlyĂĄzatĂĄn egymilliĂĄrd ĂśtvenegymilliĂł forint vissza nem tĂŠrĂ­tendő tĂĄmogatĂĄst nyertek.

A projekt előkĂŠszĂźlete sorĂĄn ĂĄllamkĂśzi karbon-kereskedelmi szerződĂŠst kĂśtĂśtt a PĂĄlhalmai AgrospeciĂĄl Kft. az osztrĂĄk ĂĄllammal, amely mĂĄig is az egyetlen olyan hazai emissziĂł kereskedelmi szerződĂŠs, melyet mezőgazdasĂĄgi vĂĄllalat kĂśtĂśtt ĂĄllamkĂśzi megĂĄllapodĂĄs alapjĂĄn. E szerződĂŠs szerint a kiotĂłi periĂłdus alatt (2008-2012) az osztrĂĄk ĂĄllamtĂłl tĂśbb szĂĄz milliĂł forint Ăśsszegű bevĂŠtel vĂĄrhatĂł.

A biogĂĄz technolĂłgia szĂĄllĂ­tĂĄsĂĄra ĂŠs kivitelezĂŠsĂŠre vonatkozĂł tendert a nĂŠmetorszĂĄgi HESE GmbH nyerte el. A kivitelező 2006. jĂşnius 27-ĂŠn vette ĂĄt az ĂŠpĂ­tĂŠsi terĂźletet, majd mĂĄsfĂŠl ĂŠv alatt megĂŠpĂ­tette az eurĂłpai mĂŠrcĂŠvel is jelentős mĂŠretű Ăźzemet. A műkĂśdĂŠshez a mĂĄr meglĂŠvő mezőgazdasĂĄgi gĂŠpĂĄllomĂĄnyhoz illeszkedő Ăşj szĂĄllĂ­tĂłjĂĄrmű parkot is vĂĄsĂĄroltak tĂśbb, mint 130 milliĂł forint ĂŠrtĂŠkben, valamint sajĂĄt kĂśltsĂŠgen villamos hĂĄlĂłzatot ĂŠpĂ­tettek ki, hogy csatlakozzanak a helyi ĂĄramszolgĂĄltatĂł vezetĂŠkĂŠhez. A megvalĂłsĂ­tĂĄs teljes kĂśltsĂŠge az infrastruktĂşrĂĄval ĂŠs a logisztikĂĄval egyĂźtt 2,5 milliĂĄrd forint, melyhez a KIOP pĂĄlyĂĄzatĂĄn mintegy egymilliĂĄrd forint vissza nem tĂŠrĂ­tendő tĂĄmogatĂĄst nyertek.

Az Ăźzemben teljes kapacitĂĄs mellett kĂśzel 100 ezer tonna biomasszĂĄt dolgoznak fel, melynek 60 szĂĄzalĂŠka sajĂĄt forrĂĄsĂş, 40 szĂĄzalĂŠka regionĂĄlisan gyűjtĂśtt mezőgazdasĂĄgi ĂŠs ĂŠlelmiszeralapĂş hulladĂŠk, s ennek segĂ­tsĂŠgĂŠvel a szĂĄmĂ­tĂĄsaik szerint ĂŠvente 12 688 megawattĂłra villamos energiĂĄt ĂĄllĂ­tanak majd elő. Ez az Ăźzem ĂśsszbevĂŠtelĂŠnek 70 szĂĄzalĂŠkĂĄt teszi ki, a regionĂĄlisan gyűjtĂśtt hulladĂŠk feldolgozĂĄsĂĄĂŠrt pedig ĂĄrtalmatlanĂ­tĂĄsi dĂ­jat kapnak. A leerjedt biomasszĂĄt a PĂĄlhalmai AgrospeciĂĄl Kft. nĂśvĂŠnytermesztĂŠsi ĂĄgazatĂĄba forgatjĂĄk vissza, mint magas beltartalmi ĂŠrtĂŠkű tĂĄpanyagot. Ezzel a mĂłdszerrel a műtrĂĄgya felhasznĂĄlĂĄst csĂśkkentik, amely kĂśltsĂŠg- ĂŠs kĂśrnyezetvĂŠdelmi szempontbĂłl is kedvező. A befektetĂŠs 10 ĂŠv alatt tĂŠrĂźl meg.