close
Tavasszal újra drágul a gáz?
Egyéb - Gáz

Tavasszal újra drágul a gáz?

A NĂŠpszabadsĂĄg ĂŠrtesĂźlĂŠse szerint a kormĂĄny szakĂŠrtői 2008 ĂĄprilisĂĄtĂłl a januĂĄrihoz kĂŠpest 7,5 szĂĄzalĂŠkos gĂĄzĂĄremelĂŠst tartanĂĄnak szĂźksĂŠgesnek. JĂşniustĂłl a vĂĄgtĂĄzĂł importĂĄr-nĂśvekedĂŠs ellenĂŠre akĂĄr ĂĄrcsĂśkkenĂŠs is bekĂśvetkezhet, ĂŠs ami mĂŠg furcsĂĄbb, akkor, ha most tĂŠlen sok gĂĄz fogy.

ÁprilistĂłl 114 forintra nőhet a gĂĄz kĂśbmĂŠterenkĂŠnti alapĂĄra – tartalmazza a kormĂĄny szĂĄmĂĄra kĂŠszĂźlt szakĂŠrtői becslĂŠs. A lapunk birtokĂĄba kerĂźlt szĂĄmĂ­tĂĄs emlĂŠkeztet: a gĂĄz alapĂĄra – amit a nem tĂĄmogatott fogyasztĂłknak teljes egĂŠszĂŠben ki kell fizetniĂźk – a kormĂĄny dĂśntĂŠse alapjĂĄn januĂĄrban mintegy 106 forintra nő. Mivel azonban a nemzetkĂśzi olajĂĄr most tapasztalt nagymĂŠrtĂŠkű emelkedĂŠse csak a jĂśvő ĂŠv sorĂĄn gyűrűzik be, az import ĂĄra 1000 kĂśbmĂŠterenkĂŠnt az ĂŠv eleji 345 dollĂĄrrĂłl ĂĄprilistĂłl mĂĄr 383 dollĂĄrra emelkedhet. A tovĂĄbbi, 7,5 szĂĄzalĂŠkos emelĂŠs emiatt vĂĄlhat szĂźksĂŠgessĂŠ. (A kormĂĄny a jelenlegi rendszerben negyedĂŠvente vĂĄltoztathatja a gĂĄz hatĂłsĂĄgi ĂĄrĂĄt.) Az anyag jĂşliustĂłl egy derű-, illetve egy borĂşlĂĄtĂł becslĂŠsre ĂĄgazik. Abban az esetben, ha az olajĂĄrak nem nőnek tovĂĄbb, beszĂĄllĂ­tĂłnk, az orosz Gazprom – az alkalmazott ĂĄrformula szerint – akĂĄr meg is maradhat a mĂĄsodik negyedĂŠvben alkalmazott ĂĄr mellett. Ha viszont az olaj jegyzĂŠsĂĄra tartĂłsan magas marad, jĂşlius 1-jĂŠtől akĂĄr 119 forintra is emelkedhet nĂĄlunk az alaptarifa. (Ez 4,4 szĂĄzalĂŠk.) Nagyon sokat vĂĄltoztathat mĂŠg a szĂĄmokon a forint/dollĂĄr ĂĄrfolyam alakulĂĄsa: az anyag 175 forintos szinttel kalkulĂĄl. (Nem is ĂŠrdemes belegondolni, mekkora lenne mĂĄr ma a gĂĄz ĂĄra, ha a forint gyengĂźlne az eurĂłhoz kĂŠpest, ĂŠs a dollĂĄr nem negatĂ­v rekordokat dĂśntĂśgetne a valutapiacokon.) Ehhez kĂŠpest 5 dollĂĄros vĂĄltozĂĄs 2 forintos “jĂĄtĂŠkot” jelent az ĂĄprilisi ĂĄrban.

JĂşliusra azonban tĂśbb mĂĄs tĂŠnyező is bizonytalannĂĄ teszi a jĂłslĂĄst. Ha ugyanis kemĂŠny tĂŠl kĂśvetkezik, ĂŠs sok gĂĄz fogy, az orszĂĄg hamarabb ledolgozhatja a 2004-2006-os gĂĄzĂĄrak leszorĂ­tĂĄsa miatt a jelenleg nĂŠmet kĂŠzben lĂŠvő E.ON FĂśldgĂĄz Trade nevű gĂĄznagykereskedő felĂŠ felhalmozĂłdott szĂĄzmilliĂĄrdos adĂłssĂĄgot. (Ebben a kormĂĄny ĂĄllapodott meg az akkor mĂŠg a Mol kezĂŠben lĂŠvő tĂĄrsasĂĄggal.) Ha a tĂśrlesztĂŠs jĂşliusra “kifut”, a kormĂĄny szakĂŠrtőinek szĂĄmĂ­tĂĄsai szerint akĂĄr 10 forinttal is csĂśkkenhet az ĂĄremelĂŠsi nyomĂĄs. Mivel egyĂŠb tĂŠnyezők miatt 2,4 forint rĂĄĂŠpĂźlne az ĂĄrra, jĂşliustĂłl ĂśsszessĂŠgĂŠben ĂŠs legjobb esetben akĂĄr ismĂŠt 106 forintra – azaz a jelenlegi szintre – ĂĄllhat be a lakossĂĄgi tarifa. Ez hĂŠtszĂĄzalĂŠkos csĂśkkenĂŠst jelentene.

GĂĄzipari szakĂŠrtők az előrejelzĂŠst kissĂŠ tĂşl derűlĂĄtĂłnak Ă­tĂŠlik meg: az importĂĄr 2008 kĂśzepĂŠn nagyobb mĂŠrtĂŠkben is felszĂśkhet. (Alekszej Miller, a Gazprom vezĂŠrigazgatĂłja nemrĂŠg az eurĂłpai gĂĄz ĂĄtlagĂĄrĂĄt 354 dollĂĄrra tette. Ebből az kĂśvetkezne, hogy mi tovĂĄbbra is drĂĄgĂĄbban kapjuk a fűtőanyagot a tĂśbbieknĂŠl, de ebbe ĂĄllĂ­tĂłlag beleĂŠrtendő a balti ĂĄllamok nyomott tarifĂĄja is.) Emellett az E.On-cĂŠg felĂŠ fennĂĄllĂł gĂĄztartozĂĄs sem biztos, hogy rendeződik.

A jĂşliusi előrejelzĂŠst egy jogi folyamat is semmissĂŠ teheti. A kormĂĄny az uniĂłnak tett Ă­gĂŠretei alapjĂĄn ugyanis ĂŠpp jĂşlius elsejĂŠtől – ez az időpont kiemelt mĂłdon minden “gĂĄzĂŠv” kezdete is – szĂĄndĂŠkozik “felszabadĂ­tani” a lakossĂĄgi gĂĄzpiacot. Ez viszont a kĂśzponti ĂĄrmeghatĂĄrozĂĄs eltĂśrlĂŠsĂŠvel jĂĄrna egyĂźtt, valamifĂŠle hatĂłsĂĄgilag ellenőrzĂśtt versenykĂśrnyezet megteremtĂŠse mellett. Egyes szakĂŠrtők erre az esetre a hatĂłsĂĄginĂĄl magasabb, tĂśbb tĂ­zszĂĄzalĂŠkos drĂĄgulĂĄst is elkĂŠpzelhetőnek tartanak. (Igaz, a Gazprom NĂŠmetorszĂĄgban ĂŠppensĂŠggel alĂĄĂ­gĂŠrt versenytĂĄrsainak.) Mindenesetre nĂĄlunk a megvalĂłsulĂĄs mĂłdja ĂŠs időpontja tovĂĄbbra is bizonytalan.

MegkezdtĂŠk a kedvezmĂŠnyezettek kiĂŠrtesĂ­tĂŠsĂŠt

Tegnap a Magyar ÁllamkincstĂĄr megkezdte a jĂśvő ĂŠvi szociĂĄlis energiaĂĄr-kedvezmĂŠnyt sikeresen igĂŠnylők kiĂŠrtesĂ­tĂŠsĂŠt – tudtuk meg kormĂĄnyzati forrĂĄsbĂłl. InformĂĄciĂłink szerint az idei jogosultaknak postĂĄn kikĂźldĂśtt 2 milliĂł Ă­vből eddig 600 ezer ĂŠrkezett vissza kitĂśltve. Ebből 400 ezret dolgoztak fel. A szociĂĄlis gĂĄz- ĂŠs tĂĄvhőtĂĄmogatĂĄs tavaly ĂŠv vĂŠgĂŠn, ez ĂŠv elejĂŠn debĂźtĂĄlĂł első igĂŠnylĂŠsi szakaszĂĄban ennĂŠl gyorsabb Ăźtemben ĂŠrkeztek a levelek. Pedig az akkori rendszertől eltĂŠrően, aki most decemberben nem adja fel postĂĄn az igĂŠnylĂŠst, elesik a jĂśvő januĂĄrtĂłl jĂĄrĂł kedvezmĂŠnyektől. (KĂŠsőbb is ĂŠlhet a lehetősĂŠggel, de – elfogadĂĄs esetĂŠn – akkor is csak a kĂśvetkező hĂłnap elejĂŠtől jĂĄr az alacsonyabb tarifa.) A beĂŠrkezett Ă­vek mintegy harmada hibĂĄs – kĂśzĂśltĂŠk lapunkkal. Ez a tavalyinĂĄl is nagyobb arĂĄnyt mutat. TĂśbben nem Ă­rjĂĄk alĂĄ az Ă­vet, mĂĄsok pedig nehezen birkĂłznak meg az idei vĂĄltozĂĄsokkal. A 2008-as tĂĄmogatĂĄsi Ă­ven az adĂłazonosĂ­tĂł jelet is fel kell tĂźntetni. MagĂĄnszemĂŠly esetĂŠn pedig az igĂŠnylĂŠst megelőző hĂłnap teljes nettĂł egy főre eső jĂśvedelmĂŠt kell feltĂźntetni. Ebbe beleszĂĄmolandĂł minden mellĂŠkjĂśvedelem, pĂŠldĂĄul csalĂĄdi pĂłtlĂŠk, ĂŠtkezĂŠsi jegy, ruhapĂŠnz, kĂśltsĂŠgtĂŠrĂ­tĂŠs vagy ĂźdĂźlĂŠsi csekk. ÖnmagĂĄban nem megfelelő a jĂśvedelem-igazolĂł szelvĂŠnyek csatolĂĄsa sem, ha az illető nem vĂĄllalja az alĂĄĂ­rĂĄsĂĄval, hogy ezen kĂ­vĂźl mĂĄs jĂśvedelme nincs. Érdemes sietni: aki idĂŠn kap tĂĄmogatĂĄst, de 2008-ra nem tĂślt ki Ă­vet, jĂśvőre nem rĂŠszesĂźl tĂĄmogatĂĄsban.

Erős ĂĄramĂĄremelĂŠs

JanuĂĄrtĂłl 9-10 szĂĄzalĂŠkkal emelkedik a lakossĂĄgi ĂĄram ĂĄra – erősĂ­tettĂŠk meg lapunknak kormĂĄnyzati forrĂĄsok. CsehorszĂĄgban a kormĂĄny 9,1 szĂĄzalĂŠkos ĂĄramĂĄremelĂŠst jelentett be, a termĂŠk 5 szĂĄzalĂŠkos ĂĄfĂĄjĂĄt pedig 9 szĂĄzalĂŠkra emeltĂŠk. A cseh piac egyik nagy szereplője, a nĂŠmet E.ON az ĂĄram ĂĄrĂĄt 11,1, a fĂśldgĂĄzĂŠt pedig 7,5 szĂĄzalĂŠkkal emeli az orszĂĄgban. Helyi versenytĂĄrsa, a szintĂŠn nĂŠmet RWE a kisfogyasztĂłknak 8,7, a nagyobbaknak pedig 7,4 szĂĄzalĂŠkos gĂĄzĂĄremelĂŠst jelentett be.