close
Eljött a Halliburton ideje
Egyéb - Gáz

Eljött a Halliburton ideje

Az amerikai Halliburton olajipari szolgĂĄltatĂł vĂĄllalat, amely ĂŠlen jĂĄr a nemkonvencionĂĄlis gĂĄztermelĂŠsben, a vilĂĄg szĂĄmos pontjĂĄn lĂĄt mĂŠg nagy lehetősĂŠgeket a palagĂĄzszektorban. A technolĂłgiai erőforrĂĄsok bősĂŠgĂŠnek ellenĂŠre a lehetősĂŠgek kiaknĂĄzĂĄsa mĂŠgis csak lassan mehet vĂŠgbe.

Az ĂłriĂĄsvĂĄllalat vezĂŠrigazgatĂłja szerint „fantasztikus ĂŠs rendkĂ­vĂźli lehetősĂŠgek” talĂĄlhatĂłk az Észak-AmerikĂĄn kĂ­vĂźlre nyĂşjtĂłzkodĂĄsban, azonban ez a nĂśvekedĂŠs valĂłszĂ­nűleg lassan fog bekĂśvetkezni. David Lesar a napokban egy webkonferenciĂĄn kifejtette, „A palaĂĄgazatban sok minden ad okot izgatottsĂĄgra, de pĂĄr akadĂĄlyt ĂĄt kell ugrani.” Ez szerinte azĂŠrt jĂł, mert az ezt kiszolgĂĄlĂł ipar ma mĂŠg kĂŠptelen lenne tĂĄmogatni a szĂłban forgĂł mĂŠrtĂŠkű, az EgyesĂźlt Állaomokon kĂ­vĂźli nĂśvekedĂŠst.

Az olajszektorban az utĂłbbi tĂ­z ĂŠvben a magasnyomĂĄsĂş, repesztĂŠses technolĂłgiĂĄra valĂł igĂŠny megelőzte a hagyomĂĄnyos fĂşrĂĄsokĂŠit, a partmenti beruhĂĄzĂĄsokat ĂŠs fĂşrĂĄsokat, Ă­gy az ĂĄgazat legnagyobb szegmensĂŠvĂŠ vĂĄlt. MĂ­g Észak-Amerika a vilĂĄg nemkonvencionĂĄlis gĂĄztartalĂŠkĂĄnak csak 15 szĂĄzalĂŠkĂĄt birtokolja, az Ăśsszes kitermelĂŠsĂŠhez 80 szĂĄzalĂŠk kapacitĂĄssal rendelkezik, Ă­gy a terjeszkedĂŠsnek ez a lehetősĂŠge szabad utat adna. De mĂŠg ennek az erőforrĂĄsnak a birtokĂĄban sem kĂŠpesek lĂŠpĂŠst tartani a kereslettel – folytatta Lesar.

A vezĂŠrigazgatĂł elmondta, tĂśbbek kĂśzĂśtt LengyelorszĂĄgban, ArgentĂ­nĂĄban ĂŠs AusztrĂĄliĂĄban talĂĄlhatĂłk nemkonvencionĂĄlis gĂĄz kitermelĂŠsĂŠre alkalmas fejleszĂŠsek, de ezek kĂśzĂźl csak AusztrĂĄliĂĄban van megfelelő geolĂłgiai, szabĂĄlyozĂĄsi, kĂśrnyezeti, ĂĄrazĂĄsi ĂŠs infrastrukturĂĄlis kĂśrnyezet. LengyelorszĂĄg olajipari infrastrukturĂĄja nem elĂŠgsĂŠgesen kiĂŠpĂ­tett, ArgentĂ­nĂĄban pedig, ahol nemrĂŠgiben a Halliburton befejezte DĂŠl-Amerika első palakĂştjĂĄt az Apache Corporationnel, az ĂĄllamilag megĂĄllapĂ­tott ĂĄrak tĂşl alacsonyak. Amennyiben kialakulnak a „jĂł ĂĄrak”, a szektor gyors fejlődĂŠsnek indulhat ArgentĂ­nĂĄban – fejezte be mondandĂłjĂĄt Lesar.