close
Hernádi Zsolt cáfolja az Emfesszel kapcsolatos sajtóhíreket
Egyéb - Gáz

Hernádi Zsolt cáfolja az Emfesszel kapcsolatos sajtóhíreket

VisszautasĂ­tja ĂŠs cĂĄfolja HernĂĄdi Zsolt azokat a sajtĂłban megjelent ĂĄllĂ­tĂĄsokat, amelyek a WikiLeaks-tĂĄviratokra ĂŠpĂ­tetve kapcsolatba hoztĂĄk szemĂŠlyĂŠt az Emfesszel.

A Mol Nyrt. kĂśzlemĂŠnye szerint az elmĂşlt hetekben – elsősorban a WikiLeaks ĂĄltal kiszivĂĄrogtatott amerikai diplomĂĄciai tĂĄviratokban foglaltakra ĂŠpĂ­tve – a magyar mĂŠdiĂĄban olyan Ă­rĂĄsok jelentek meg, amelyek HernĂĄdi Zsoltot, a Mol elnĂśk-vezĂŠrigazgatĂłjĂĄt a gĂĄzkereskedĂŠsi engedĂŠlyĂŠt azĂłta elvesztett Emfesszel hoztĂĄk kapcsolatba. A cĂŠg leszĂśgezi: sem az amerikai diplomĂĄciai dokumentum, sem az Ă­rĂĄsok nem szolgĂĄlnak konkrĂŠtumokkal, amelyekkel alĂĄtĂĄmasztanĂĄk az ĂĄllĂ­tĂĄsaikat. HernĂĄdi Zsolt ĂŠs az Emfesz tulajdonosai kĂśzĂśtt az Ă­rĂĄsokban emlĂ­tett kapcsolat soha nem lĂŠtezett, az ĂĄllĂ­tĂĄsokat az elnĂśk-vezĂŠrigazgatĂł hatĂĄrozottan visszautasĂ­tja ĂŠs cĂĄfolja – hĂşzza alĂĄ a kĂśzlemĂŠny, amely kiemeli azt is, hogy minden kĂ­sĂŠrlet ilyen ĂŠs hasonlĂł ĂśsszefĂźggĂŠsek sugallĂĄsĂĄra sĂŠrti a Mol elnĂśk-vezĂŠrigazgatĂłjĂĄnak becsĂźletĂŠt ĂŠs jĂł hĂ­rĂŠt.

A WikiLeaks ĂĄltal nevĂŠn nevezett E.On-szakĂŠrtő időkĂśzben nyilatkozatot tett, amelyben cĂĄfolja, hogy olyan vĂŠlemĂŠnyt fogalmazott volna meg, mint amilyet a diplomĂĄciai tĂĄviratban neki tulajdonĂ­tanak, illetve magĂĄt az informĂĄlis beszĂŠlgetĂŠs tĂŠnyĂŠt is tagadja – olvashatĂł a Mol kĂśzlemĂŠnyĂŠben. Az origo.hu internetes hĂ­rportĂĄl szeptember 7-ĂŠn, a WikiLeaks-tĂĄviratokat feldolgozva Ă­rt arrĂłl, hogy “rendkĂ­vĂźli mĂłdon izgatta az amerikai diplomatĂĄkat a rejtĂŠlyes magyarorszĂĄgi gĂĄzcĂŠg, az Emfesz tulajdonosi hĂĄttere, ĂŠs az ĂĄltaluk idĂŠzett forrĂĄsok CsĂĄnyi SĂĄndort, az OTP Bank ĂŠs HernĂĄdi Zsoltot, a Mol vezetőjĂŠt sejtettĂŠk a vĂĄllalat mĂśgĂśtt”.

A cikk szerint az Emfesz tulajdonosi kĂśre sohasem volt ĂĄtlĂĄthatĂł, ezzel tĂśbb WikiLeaks-tĂĄvirat is foglalkozik. A kiszivĂĄrgott tĂĄviratok egyikĂŠből az derĂźl ki, hogy egy, a magyar ĂŠs rĂŠgiĂłs energiaszektort ismerő szakĂŠrtő ĂŠs mĂĄs meg nem nevezett elemzők azt gyanĂ­tottĂĄk, hogy CsĂĄnyi SĂĄndor, az OTP Bank vezetője ĂŠs HernĂĄdi Zsolt, a Mol elnĂśk-vezĂŠrigazgatĂłja a kezdetek Ăłta ĂŠrintett volt az Emfeszben. A tĂĄviratban idĂŠzett szakĂŠrtő azzal ĂŠrvelt, hogy a Mol segĂ­tette is az Emfeszt abban, hogy az megvethesse a lĂĄbĂĄt a hazai piacon, pĂŠldĂĄul akkor, amikor gĂĄzt vĂĄsĂĄrolt a frissen alakult cĂŠgtől. A tĂĄvirat azt is megemlĂ­ti, hogy amikor a Mol 2006-ban eladta az E.Onnak a gĂĄz-nagykereskedĂŠsi ĂźzletĂĄgĂĄt, akkor az OTP, illetve a CsĂĄnyi SĂĄndor kezĂŠben lĂŠvő vĂĄllalkozĂĄsok egyĂźtt ĂĄtszerződtek az Emfeszhez.

Az [origo] aznap megkereste az OTP Bankot ĂŠs a Molt, hogy reagĂĄljanak a WikiLeaks-tĂĄviratban szereplő, CsĂĄnyi SĂĄndor ĂŠs HernĂĄdi Zsolt Emfeszben valĂł ĂŠrintettsĂŠgĂŠről szĂłlĂł ĂĄllĂ­tĂĄsokra. “CsĂĄnyi SĂĄndornak vagy az OTP Banknak sem kĂśzvetlenĂźl, sem kĂśzvetve nem volt ĂŠs nincs tulajdonosi ĂŠrdekeltsĂŠge az Emfeszben” – vĂĄlaszolta az OTP Bank sajtĂłosztĂĄlya, a MolnĂĄl pedig kĂśzĂśltĂŠk, hogy nem kĂ­vĂĄnjĂĄk kommentĂĄlni a szĂłban forgĂł ĂĄllĂ­tĂĄsokat.

Az index.hu internetes portĂĄl szeptember 21-i cikkĂŠben egyebek kĂśzt azt Ă­rta, hogy a budapesti amerikai diplomatĂĄk az E.On szakemberĂŠtől ĂŠrdeklődtek, ĂŠs azt a vĂĄlaszt kaptĂĄk, hogy bĂĄr „konkrĂŠtumok sosem lĂĄttak napvilĂĄgot a valĂłs tulajdonosokrĂłl, de ĂŠveken ĂĄt tartotta magĂĄt a pletyka, hogy CsĂĄnyi SĂĄndornak ĂŠs HernĂĄdi Zsoltnak kĂśze lehet az Emfeszhez”.

Â