close
A hosszú távú energiavásárlási megállapodásokról tárgyalt az uniós bíróság
Áram - Egyéb

A hosszú távú energiavásárlási megállapodásokról tárgyalt az uniós bíróság

A magyar energiaszektor privatizĂĄciĂłja sorĂĄn kĂśtĂśtt hosszĂş tĂĄvĂş energiavĂĄsĂĄrlĂĄsi megĂĄllapodĂĄsokrĂłlfolytatott tĂĄrgyalĂĄst csĂźtĂśrtĂśkĂśn az EurĂłpai BĂ­rĂłsĂĄg. Az EurĂłpai UniĂł sajĂĄt bĂ­rĂłsĂĄgĂĄhoz magyar erőművek fordultak, tiltakozva az EurĂłpai BizottsĂĄg azon hatĂĄrozata ellen, amelyben az uniĂłs vĂŠgrehajtĂł testĂźlet Ăşgy foglalt ĂĄllĂĄst, hogy a megĂĄllapodĂĄsok a termelők javĂĄra az egysĂŠges uniĂłs belső piac műkĂśdĂŠsĂŠvel Ăśsszeegyeztethetetlen ĂĄllami tĂĄmogatĂĄst tartalmaznak.

Az ezredfordulĂł tĂĄjĂŠkĂĄn kĂśtĂśtt megĂĄllapodĂĄsok alapjĂĄn a tovĂĄbbra is ĂĄllami tulajdonban maradĂł Magyar Villamos Művek hosszĂş tĂĄvĂş, fix ĂĄrĂş energiavĂĄsĂĄrlĂĄst garantĂĄlt a frissen privatizĂĄlt erőműveknek, amelyek cserĂŠben a stabil energiaellĂĄtĂĄst biztosĂ­tjĂĄk. A bizottsĂĄg 2008 nyarĂĄn hozott hatĂĄrozata szerint ezek a megĂĄllapodĂĄsok ĂĄllami tĂĄmogatĂĄst tartalmaznak, amelyeket MagyarorszĂĄgnak meg kell szĂźntetnie, ĂŠs az uniĂłs csatlakozĂĄs Ăłta kifizetett tĂĄmogatĂĄst vissza kell fizettetnie a termelőkkel. Ezt a brĂźsszeli hatĂĄrozatot tĂĄmadta meg az EU-bĂ­rĂłsĂĄg előtt a Budapesti Erőmű, a Pannon Hőerőmű, a Csepeli Áramtermelő, az AES-Tisza Erőmű ĂŠs a Dunamenti Erőmű, annak megsemmisĂ­tĂŠsĂŠt kĂśvetelve.Az uniĂłs tĂśrvĂŠnyszĂŠk kĂŠsőbb mond Ă­tĂŠletet az Ăźgyben.

A tĂĄrgyalĂĄsra kĂŠszĂ­tett anyagbĂłl kiderĂźl, hogy az erőművek (amelyek kĂśzĂźl most a Budapest Erőmű beadvĂĄnyĂĄt tĂĄrgyalta a bĂ­rĂłsĂĄg), egyebek kĂśzĂśtt az uniĂłs szabĂĄlyok megszegĂŠsĂŠre, nem kellő illetĂŠkessĂŠgi kĂśrre, elĂŠgtelen indoklĂĄsra, eljĂĄrĂĄsi kĂśvetelmĂŠnyek be nem tartĂĄsĂĄra, hatalommal valĂł visszaĂŠlĂŠsre hivatkozva kĂŠrik a hatĂĄrozat megszĂźntetĂŠsĂŠt. VitatjĂĄk azt is, hogy a megĂĄllapodĂĄsok versenypiaci torzulĂĄst okoztak volna, tovĂĄbbĂĄ szabĂĄlytalan előnyĂśkkel jĂĄrtak volna szĂĄmukra. Az EurĂłpai BizottsĂĄg azonban a tĂĄrgyalĂĄsi anyag tanĂşsĂĄga szerint fenntartja ĂŠrveit, ĂŠs a kereset elutasĂ­tĂĄsĂĄra kĂŠri a jogi testĂźletet.

MagyarorszĂĄgon egyĂŠbkĂŠnt a kormĂĄny a szĂłban forgĂł brĂźsszeli hatĂĄrozat utĂĄn programot indĂ­tott, amelynek cĂŠlja, hogy kompenzĂĄlja a villamosenergia-termelőket a hosszĂş tĂĄvĂş villamosenergia-vĂĄsĂĄrlĂĄsi megĂĄllapodĂĄsok megszĂźntetĂŠsĂŠből eredő bizonyos kĂśltsĂŠgekĂŠrt. Ezt a tĂĄmogatĂĄst az uniĂłs bizottsĂĄg is engedĂŠlyezte.

Â