close
Eladta csehországi gázvezetékeit az RWE
Egyéb - Gáz

Eladta csehországi gázvezetékeit az RWE

Az RWE leányvállalatát, a gázvezetékeket működtető NET4GAS társaságot 1,6 milliárd euróért az Alianz biztosító és a Borealis Infrastructure kanadai befektető csoport közös konzorciuma vette meg – jelentette a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági napilap pénteken.

A tranzakciót az idei év második felében szeretnénk lezárni – közölte az RWE a vezető cseh gazdasági lappal. A NET4GAS társaság állami engedély alapján Csehország területén kizárólagos gázszállítási jogosultsággal rendelkezik. Az ő kezében vannak a hazai, illetve a nemzetközi gázvezetékek is. Ezek együttes hossza meghaladja a 3600 kilométert.

Az RWE azért adta el a NET4GAS társaságot, mert szeretné csökkenteni a csoport adósságait. A Hospodárské Noviny szakértőkre hivatkozva azt írja, hogy az RWE mintegy 10-15 százalékkal kevesebbet kapott a cseh gázvezetékekért, mint amennyit eredetileg tervezett, illetve szeretett volna.

Az RWE ugyanakkor azt állítja: az üzlet jól sikerült. A NET4GAS társaságot két cseh energetikai csoport is meg szerette volna szerezni, de az RWE végül is az Alianz/Borealis Infrastructure konzorcium mellett döntött.