close
Milliárdokat injektál a brit kormány az olajszektorba
Egyéb - Olaj

Milliárdokat injektál a brit kormány az olajszektorba

 Új lendületet kap a kormánytól a brit szénhidrogénipar, több milliárd fontos támogatás keretében. Elsősorban kutatás és fejlesztés, valamint az ellátási láncok szélesítése a cél, ami új munkahelyek létrejöttét hozná magával. 

Több milliárd fontot fektet be a következő években a brit kormány az olajiparba, elősegítve ezzel a munkanélküliség csökkenését és az ország versenyképességét, kifejezetten a mélyvízi olajtermelés területén.

Az olajipari stratégiaújítás olyan jelentős szektorok fejlesztését követi, mint a nukleáris vagy a légiipar, és a terület pénzügyi berendezkedésének megváltoztatását is célul tűzte ki. A kormány emellett egy olyan rendszert szeretne kialakítani, amiben a Nagy-Britanniában működő olaj- és gáztermelő vállalatokat biztonságos és kiszámítható adózási rendszer veszi körül, hangzott el Aberdeenben a bejelentés alkalmával.

A stratégia működtetése révén megnövekedhetne az export Brazília, Mexikó, Dél-Afrika és Ausztrália felé, bővítve az ellátási láncot, amely újfajta támogatásának egyik kulcsfontosságú tényezője a most gyengélkedő brit gyáriparba való invesztálás, írja az Upstream Online internetes lap. „Jó lenne átgondolnunk, hogy milyen akadályok állnak a brit vállalatok útjában, amiért nem tudnak az Északi-tengeren pályázni és megbízást nyerni”, mondta Vince Cable gazdasági államtitkár. Mint hozzátette, ez egy növekedő iparág és vagy sikerül megragadni a lehetőségeket és több munkahelyet teremteni Nagy-Britanniában, vagy azt kell végignézniük, hogy a munkaerő elvándorol a tengerentúlra.

A kisebb és közepes iparági beruházásokat az állami gazdasági bank is finanszírozza majd, a Newcastle University pedig már átadott 7 millió fontot (10,58 millió dollárt), amiből megvalósulhat a Neptune Centre. A központ a mélyvízi szénhidrogén-kutatásokhoz nyújt majd elengedhetetlen segítséget. Az olaj- és gázipar jelenleg 40 ezer munkát ad Nagy-Britanniában.

„Nagy-Britannia olaj- és gázipara létfontosságú stratégiai forrás ahhoz hogy kielégítsük az energiaigényünket és bekerüljünk a nemzetközi piacra”, mondta Ed Davey, energetikai és klímaváltozási államtitkár. Marcolm Webb, az Oil&Gas UK ipari vezérigazgatója hozzátette, a rekordösszegű befektetés idén kutatásokat céloz meg, ami 2014-től már termeléssé válhat, növelve az iparágnak a már most is jelentős hozzájárulását a brit gazdasághoz.