close
Egyre több pénz áramlik a szélerőhasznosításba
Megújuló

Egyre több pénz áramlik a szélerőhasznosításba

A szélenergiahasznosításban több fejlesztést hajtottak végre az elmúlt évben az európai piacon, mint bármely más forrás esetében, így a szélerő a beépített kapacitásokat tekintve meelőzte a szénbázisú energiatermelést a kontinens országaiban – derül ki a legfrissebb adatokból.

Az európai szélerőművi kapacitások együttes teljesítméyne 8 százalékkal gyarapodott 2016-ban, ma 153,7 gigawattra tehető, ezzel megelőzte a 16,7 százalékos piaci részesedéssel második szenet az európai erőművi piacon  a WindEurope nemrég közölt adatai szerint. Ezzel együtt a gázbázisú energiatermelés aránya visszaesett. A klímavédelmi szándékok felerősödése is segítette az elemzők szerint a szélerőhasznisítás felfutását, amire az előző évben 27,5 milliárd eurót fordítottak a befektetők. A szél és a szén – az európai szélenergiaipari-szövetség elemzése szerint a két szélsőséget jeleníti meg, a szélerőhasznosítás dinamikus bővülése meleltt, ahogyan az avárható volt, a szén folyamatosan veszít súlyából. A 2016-os szélenergiaipari befektetések nagysága 5 százalékkal nőtt 2015-höz képest, vagyis egyre több pénz áramlik a széliparba, különösen a tengeri szélerőművek építésére, amelyekre együttesen 18,2 milliárd eurót költöttek, szemben a szárazföldi szélerőművek fejélesztésével, amelyek lendülete 29 százalékkal visszaesett az elmúlt évben.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.