close
Továbbra is a legalacsonyabbak között a magyar háztartási energiaárak
Friss

Továbbra is a legalacsonyabbak között a magyar háztartási energiaárak

Európai összehasonlításban a magyar fogyasztók továbbra is az egyik legalacsonyabb áron juthatnak hozzá a villamos energiához és a földgázhoz. 

A Magyar Energetikai Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legfrissebb nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint a magyar fogyasztók az európai átlagnál jóval kedvezőbb áron jutnak hozzá a villamos energiához és a földgázhoz. A MEKH nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott ár-összehasonlítása 29 európai főváros villamos energia és földgáz árait mutatja be. Az adatok alapján a magyar fogyasztók továbbra is Európa egyik legalacsonyabb energiaáraival kalkulálhatnak.

Villamos energia tekintetében Budapesten a lakossági átlagár 2017 januárjában 12,15 eurócent volt kilowattóránként, amely az ötödik legalacsonyabb árat jelenti.  A lakossági fogyasztók számára biztosított földgáz átlagárát tekintve (3,35 eurócent/kWh) Budapest Európában a második legolcsóbb főváros.

A MEKH havonta megjelenő ár-összehasonlító jelentései az alábbi oldalon érhetők el:

http://www.mekh.hu/nemzetkozi-arosszehasonlitas


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.