close
Túl ambíciózus a 65 dolláros olajár az IEA szerint
Olaj

Túl ambíciózus a 65 dolláros olajár az IEA szerint

Az OPEC tavaly decemberi termeléscsökkentésről szóló megállapodása ellenére is túl ambíciózusnak tartja akár a 65 dolláros olajárat is Neil Atkinson, a Nemzetközi Energia Ügynökség szakértője, aki a CNBC-nek nyilatkozott várakozásairól. Az elemző szerint, nyilvánvaló, hogy az áremlekedés ismét lendületbe hozhat olyan fejlesztéseket, különösen az amerikai palaolaj piacon, amelyek azután a kínálatot bővítik majd, vagyis a természetes piaci folyamatok önszabályozása fékezni fogja az áremelkedést.

Az OPEC 1,2 millió hordós csökkentést vállalat, amihez Oroszország 600 ezer hodróval csatlakozott, a piaci elemzők között azonban meglehetősen nagy az egyetértés, hogy aligha fog 100 százalékosan teljesülni a megegyezés. Úgy tűnik jelezte Atkinson, hogy a termelés igazi csökkenésére januárig várni kellett. A Reuters számításai szerint a múlt hónap végére az OPEC napi 958 ezer hordóval fogta vissza kibocsátását, ami 82 százalékos teljesülést jelent. Tekintve, hogy hosszú ideje ez az első iylen jelleggű egyezség az olajkartell közelmúltbeli történetében, ez sem tűnik rossznak, viszont azt jelzi, korántsem elkötelezett 100 százalékosan valamennyi  tag az egyezség mellett. Kicsit ironikiusan azt mondhatnánk, csak 82 százalékban elkötelezettek. Igaz az oilprice.com elemzője 91 százalékos teljesülésről ír.  Akárhogyan is, az olajárak a Brent típusé és a WTI-é agyaránt az 50-55 doláros sávban ingadozik, nem igen tud kitörni innen. Az olajtermelőknek jó hír, hogy lefelé sem nagyon, de úgy tűnik felfelé sem nagyon van út.

 

 

 


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.