close
Okoshálózati kísérleti program
Áram

Okoshálózati kísérleti program

Az E.ON is részt vesz a január 1.-vel indult, InterFlex nevű, európai okoshálózati kísérleti programban, amelynek célja a helyi intelligens hálózati megoldások lehetőségeinek megismerése, és alkalmazási lehetőségeik feltérképezése.

Több európai országban is, az okos, és ezáltal rugalmasabb hálóazti megoldásokat tartják a hatósági az energiaköltségek csökkentése egyik lehettséges módjának, szemben a hatósági árszabáyozással. Az okoshálóaztok, a decentralizált energiatermelési megoldásokkal vegyesen képesek lehetnek megfelleő függetlenséget biztosítani az ipari energiafogyasztók számára, növelni a megújuló források lehetőségeit, ugyanakkor mérsékelni az egyes fogyasztók – legyenek háztartások, vagy akár ipari, intézményi fogyasztók – energiaköltségeit.

A program húsz résztvevője, az árampiac szereplői, a fogyasztók, a termelők és az elosztók közötti interakcióban rejlő lehetőségeket vizsgálja, különös tekintettel az energiatárolásra, az elektromos autók töltésére, a hálózatok automatizálására, és a rugalmasságra. A három, a programban érintett regionális szolgáltató az E.ON érdekeltségébe tartozik Német- és Svédországban.  A projekt eredményeit a résztvevők a normál üzletmenetben hasznosíthatják, más piaci szereplők pedog mejad bekapcsolódhatnak ezek alkalmazásába, hogy uniós szinten kioterjesszék ezeket a megoldásokat.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.