close
Egyelőre nem épít gázerőművet a CEZ Lengyelországban
Áram - Egyéb - Gáz

Egyelőre nem épít gázerőművet a CEZ Lengyelországban

A Cseh Energetikai MĹąvek (CEZ) visszavonta a dĂŠl-lengyelorszĂĄgi Nowa
Skawina gĂĄzerőmĹą Ăşj blokkjĂĄra kiĂ­rt pĂĄlyĂĄzatĂĄt – kĂśzĂślte Eva
Nováková, a CEZ szóvivője. Az új blokk 430 megawatt teljesítményű lett volna. A szóvivő
szerint a CEZ menedzsmentjĂŠnek dĂśntĂŠse mĂśgĂśtt a lengyel
energiaipar liberalizĂĄciĂłja kĂśrĂźli zavarok ĂŠs
bizonytalansĂĄgok vannak.

A gĂĄzipari tarifĂĄk jelenlegi szerkezetĂŠnĂŠl ĂŠs a gĂĄzpiac mai zĂĄrt rendszerĂŠben lehetetlen folytatni az energiablokk kulcsfontossĂĄgĂş technolĂłgiĂĄira kiĂ­rt pĂĄlyĂĄzatot” – indokolta a CEZ dĂśntĂŠsĂŠt NovĂĄkovĂĄ. Ugyanakkor hangsĂşlyozta: a CEZ vezetĂŠse ezek ellenĂŠre sem mond le arrĂłl, hogya jĂśvőben korszerĹąsĂ­tse ĂŠs bővĂ­tse a Nowa Skawina gĂĄzerőmĹąvet. A szĂłvivő hozzĂĄtette: a CEZ folytatni fogja a tĂĄrgyalĂĄsokat a gĂĄzszĂĄllĂ­tĂłval ĂŠs azon leszĂźnk, hogy kĂślcsĂśnĂśsen előnyĂśs hosszĂş lejĂĄratĂş egyĂźttmĹąkĂśdĂŠsben egyezzĂźnk meg. Folytatni kĂ­vĂĄnjuk a projekt legislatĂ­v hĂĄtterĂŠnek az elrendezĂŠsĂŠt is” – fejtette ki NovĂĄkovĂĄ.

A gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsokrĂłl a CEZ jelenleg a PGNiG lengyel gĂĄzipari tĂĄrsasĂĄggal folytat tĂĄrgyalĂĄsokat.

A korábban nyilvánosságra hozott információk szerint a CEZ 2012-ben kezdte volna meg az új energiablokk építését, s azt 2014-ben kapcsolták volna rá a lengyel villanyáramhálózatra. A Nowa Skawina a feketeszenes Elektrownia Skawina erőmű szomszédságában állt volna. Az Elektrownia Skawina jelenlegi teljesítménye 492 megawatt. Az erőmű a CEZ százszázalékos tulajdonában van, akárcsak az Elektrocieplowna Elcho.

A CEZ az elmúlt hónapokban már két lengyelországi energiaprojektből kilépett. A cseh óriáscég vezetése tavasszal közölte, hogy a jövőben a csehországi projektek megvalósítására kíván összpontosítani.

Ez áll a CEZ azon döntése mögött is, hogy kiszállt a romániai Cernavoda atomerőmű építéséből.