close
A Wintershallnak elég az Északi Áramlat
Egyéb - Gáz

A Wintershallnak elég az Északi Áramlat

A német Wintershall egyelõre mégsem mérlegeli, hogy csatlakozzon a Déli Áramlat gázvezeték beruházáshoz. Egyelõre elég neki az Északi Áramlat projekt, és az európai gáztároló bõvítések. A három nagy európai gázvezeték vállalkozásból az Északi Áramlat tart legelõbbre, de tegnap hír érkezett a Délivel rivális Nabucco kapcsán is. Az egyik lehetséges fõ szállító országban, Irak északi részén nõtt az ott dolgozó konzorcium gáztermelése. A társulásnak a magyar Mol is tagja.

A kasseli Wintershall reagált a Déli Áramlat gázvezeték vállalkozáshoz való, lehetséges csatlakozásáról szóló hírekre. Eszerint a német társaság egyelõre más tevékenységeire összpontosít. Elõzõleg ugyanis az olasz ENI vezérigazgatója, Paolo bejelentette, hogy a Wintershall mérlegeli a Fekete-tenger alatti szaksszal is rendelkezõ vezeték lefektetésére létrejött projektbe való beszállást. A Winstershall a Reutersnek adott interjújában elmondta, hogy már több más fontos európai infrastruktúra beruházásba is beszállt, például a Balti-tenger alatti Északi Áramlatba, illetve a földrész több helyén gáztároló kapacitások kialakításába. Ezeken kívül nincs más konkrét nagy projekt a közeli tervek között.
A kijelentÊs azÊrt is fontos, mert verseny folyik kÊt olyan vezetÊk vållalkozås kÜzÜtt, amelyek majdani európai gåzszållítåsra kÊszßlnek. Mint ismert, az egyik a fenti DÊli Áramlat, a måsik a Nabucco. A DÊli Áramlat projektben a Gazprom partnere az olasz ENI, de júniusban a francia EDF is jelezte, hogy csatlakozna, legalåbb 10 szåzalÊkkal. SzintÊn nyåron viszont a Gazprom cåfolta, hogy a nÊmet RWE-nek is felajånlotta volna, hogy szålljon be a Dåli Áramlatba. A nyomvonal åltal Êrintett tranzitorszågban indítandó beruhåzåst a Gazprom helyi ållami tårsasågokkal kÜzÜsen fogja vÊgezni, magyaroroszågi partnere az MFB. A Wintershall a DÊli Áramlatot ellenþrzþ Gazprommal kÜzÜsen termel SzibÊriåban.
A három említett vezeték vállalkozásból a szintén orosz hátterû Északi Áramlat tart legelõbbre. Ebben a Gazprom mellett a német E.ON, a szintén német Wintershall és a holland Gasunie vesz részt, az Oroszoroszág és Németország közötti ikervezeték lefektetése 2012-ig tart.
A DĂŠli Áramlattal rivĂĄlis Nabucco fĂľ tranzitorszĂĄga TĂśrĂśkorszĂĄg lesz, azon keresztĂźl ĂŠrkezik majd a kĂśzĂŠp-ĂĄzsiai ĂŠs kaszpi tĂŠrsĂŠgbeli gĂĄz EurĂłpĂĄba. Az elmĂşlt idĂľszakban folyamatosan vĂĄltozott annak megĂ­tĂŠsĂŠse, hogy a vezetĂŠkbe melyik orszĂĄg gĂĄza ĂŠrkezik elsĂľkĂŠnt, illetve mely termelĂľ lesz a legjelentĂľsebb exportĂľr. Az utĂłbbi idĂľben ĂŠrintettek Irakot jelĂśltĂŠk meg legesĂŠlyebb, fĂľ szĂĄllĂ­tĂłnak, IrĂĄnt pedig – geopolitikai megfontolĂĄsbĂłl – a sor vĂŠgĂŠre soroltĂĄk. EmlĂŠkezetes, hogy sok ĂŠvvel ezelĂľtt a Nabucco projekt Ăşgy indult, hogy a vezetĂŠken majd irĂĄni gĂĄz ĂŠrkezik EurĂłpĂĄba.
Tegnap Ăşj hĂ­r ĂŠrkezett az iraki gĂĄztermelĂŠs vĂĄrhatĂł nĂśvekedĂŠsĂŠrĂľl. A Crescent Petroleum ĂŠs a Dana Gas kĂśzĂślte, hogy elĂŠrte a napi 200 kĂśblĂĄbas szintet az ĂŠszak-iraki kurd terĂźleten folyĂł gĂĄztermelĂŠse. A kĂŠt tĂĄrsasĂĄg tavaly alapĂ­tott konzorciumot a magyar Mollal ĂŠs az osztrĂĄk OMV-vel a helyi gĂĄzigĂŠnyeket kielĂŠgĂ­tĂľ gĂĄztermelĂŠsre, illetve a majdani Nabucco gĂĄzvezetĂŠk gĂĄzzal valĂł ellĂĄtĂĄsĂĄra. A konzorcium egy 850 milliĂł dollĂĄros megĂĄllapodĂĄst kĂśtĂśtt a kurd regionĂĄlis kormĂĄnnyal 2007 ĂĄprilisĂĄban a Crescent kĂśzlemĂŠnye szerint, amelyet a Reuters idĂŠz. (A konzorcium akkor mĂŠg csak kĂŠt cĂŠgbĂľl ĂĄllt – a szerk.) A tĂĄrsulĂĄs napi 160-180 milliĂł kĂśblĂĄb gĂĄzt hoz fel, ezzel ellĂĄthatĂł kĂŠt gĂĄzĂźzemĂť erĂľmĂť Erbilben ĂŠs Chemchemalban. EgyĂźttes kapacitĂĄsuk 1250 megawatt, s kĂśzel folyamatosan termelnek ĂĄramot a kurdisztĂĄni tĂŠrsĂŠg szĂĄmĂĄra. A termelĂŠs 2008-ban indult a terĂźleten, azĂłta Ăśsszesen tĂśbb mint 72 milliĂĄrd kĂśblĂĄb gĂĄzt ĂŠs 3,3 milliĂł hordĂł folyĂŠkony szĂŠnhidrogĂŠnt hoztak fel.