close
Dalkia: A központi gázbeszerzés nem csodafegyver
Áram - Egyéb - Gáz

Dalkia: A központi gázbeszerzés nem csodafegyver

Az egészségügyi intézmények tervezett központosított energia-beszerzése csak kis lépés az energiaköltségek csökkentésében, többet nyom a latban a helyismeret és az iparági szakértelem – állítják a Dalkia Energia szakértői.

A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet nemrégiben napvilágot látott tervei szerint a gyógyszerek és kötszerek mellett az energiát is közös beszerzésben biztosítanák a magyar kórházak számára. A Dalkia Energia a hazai kórházi portfoliójának tapasztalatai alapján arra hívja fel a figyelmet, hogy az ezzel elérhető megtakarításnak többszörösét tudja biztosítani egy olyan szolgáltató, amelyik ismeri a helyi adottságokat, és naprakész a korszerű energiaellátási trendekben.

Habár központosított energia-beszerzéssel valóban csökkenthetők az egészségügyi intézmények energiakiadásai, valós megtakarítást csak megfelelő fejlesztések révén lehet elérni a kórházak üzemeltetése során. A Dalkia Energia jelenleg 20 kórház (több mint 12 000 kórházi ágy) és számos egészségügyi és más közintézmény számára biztosít energetikai szolgáltatásokat Magyarországon, míg világviszonylatban 6000-nél is több kórházat üzemeltet a cégcsoport. Az üzemeltetési tapasztalatok szerint a fejlesztés komplexitásától függően 20-45 százalékos energia- és költségmegtakarítás is elérhető. Beruházások nélkül, csak a már a meglévő rendszerek újragondolt üzemeltetésével és a szolgáltató által biztosított olcsóbb gáz révén pedig valóban nem nehéz 10-20 százalékkal is mérsékelni a kiadásokat a szolgáltatási színvonal szinten tartása, de akár esetleges növelése mellett. “Ez egy több országban, változatos energetikai portfoliót üzemeltető társaságnak valójában a kötelező gyakorlat, a feladat szépsége a 20 százalékon túli területek kivitelezése” – mondja Fernezelyi Ferenc, a Dalkia Energia Zrt. kereskedelmi igazgatója.

A professzionális energetikai szolgáltatók már a lekötött gázforrások révén is képesek mintegy 10 százalékkal olcsóbban gázhoz juttatni ügyfeleiket. “Ez az árelőny két részből tevődik össze – egyrészt az olcsóbban beszerezhető gáz árából, amely mintegy 8 százalékos árcsökkenést biztosít. A logisztikai folyamatok összehangolásából, azaz az ügyfélportfolió igényeiben rejlő szinergiákból további mintegy 2 százalékos költségcsökkentő hatás keletkezhet” – mondja Fernezelyi Ferenc.

További 5-10 százalékos megtakarítást biztosíthat az üzemeltetés racionalizálása és az apróbb, elhanyagolható költséggel járó fejlesztések. Ezeket jellemzően az első éves üzemeltetési periódus tapasztalatainak ismeretében lehet végrehajtani, megismerve az adott kórház energiarendszerének sajátosságait. A második évtől tehát már akár beruházás nélkül is 15-20 százalékos költségcsökkentést lehet elérni, beruházási kényszer nélkül.

Ezek azonban még mindig csak a költségoldalt érintik, további tartalékok jelentkeznek az energiafelhasználás csökkentésében rejlő megoldásokban. “Valós energiafelhasználás-visszaszorítást alapvetően csak az összetettebb, tőkeberuházással járó fejlesztések biztosítanak. A vezetékrendszerek cseréje, egy teljes kazánház-felújítás, a tüzelőanyag megváltoztatása, modernebb kazánok üzembe helyezése olykor jelentős beruházást igényel, az energia-megtakarítás és a költségcsökkentés viszont így lehet igazán eredményes” – mondja Fernezelyi. A beruházás költségeit a szerződéses időszakra egyenletesen elosztva, annak finanszírozási költségeit is beépítve még mindig kielégítő a megtakarítás.
A Dalkia Energia esetében jó példa erre a Semmelweis Egyetem (SOTE) 5 klinikai tömbje (külső, illetve belső klinikai tömb, a Balassa János Kollégium, a Kútvölgyi Kórház, illetve a Hőgyes Endre utcai Gyógyszerészeti Intézet), vagy sátoraljaújhelyi kórház. A SOTE épületei esetében az új hőellátó rendszerek üzembe helyezése nemcsak az üzembiztonságot növelte meg, hanem jelentős hatásfok növekedést eredményezett, aminek a következtében az öt érintett intézmény hőfogyasztása közel a felére csökkent, egyaránt a felére csökkentve a károsanyag kibocsátást is. A sátoraljaújhelyi kórházban a gőzös rendszert meleg vizesre alakították át, a teljes kazánházi, távvezetéki és hőközponti rendszer felújításon esett át és a külső telephelyek hőellátását új kazánokra bízták. A kórházban kiépítették az épületfelügyeleti rendszert és a biztonságos áramellátás biztosítására dízelüzemű generátort telepítettek a cég szakemberei. “Ezekkel a beruházásokkal jelentősen nőtt az ellátásbiztonság, ugyanakkor 46 százalékos energia-megtakarítást és azonnali 10 százalékos költségcsökkentést ért el az intézmény” – hangsúlyozza a Dalkia Energia szakembere.

Nagy általánosságban elmondható tehát, hogy egy elavult rendszer korszerűsítésével felére csökkenthető a felhasznált energiahordozó. A felújítás költsége ennek az árelőnynek kb. harmadát-felét emészti fel, ugyanakkor további előnyként jelentkezik a hatékony beszerzés. “Mindösszesen átlagosan 35 százalékot tudunk spórolni egy kórház rezsijén középtávon.” – összegez Fernezelyi. “Ehhez azonban az kell, hogy helyben lehessen követni a folyamatokat, rendszeres mérési információk és üzemelési beszámolók álljanak rendelkezésre, és ezek birtokában készüljenek a műszaki és költségvetési tervek. Ezzel egy központi beszerzési hivatal nem rendelkezik, ott csak a méretgazdaságosságból nyerhető előnyökre korlátozódhat a hozzáadott érték.”

Szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy jelenleg a fizetőképes nagyvállalatok jobb árakat tudnak kapni kielégítő bonitásuk okán a szolgáltatóktól, mint az önállóan fellépő közintézmények, vagy az önkormányzatok. “A Dalkia Energia gázbeszerzése éves szinten többszörösen meghaladja a kórházak központi gázbeszerzési volumenét, a nagy mennyiségből fakadó kedvezményes árat pedig már évek óta 100 %-ban átadjuk az ügyfeleinknek – fejti ki Fernezelyi Ferenc. Az a CDS felár, ami mellett jelenleg a magyar államkötvények futnak, közvetett módon érezteti hatását az állami beszerzések esetén is: kockázatos ügyfélnek csak felárral terhelt szinten adnak nyersanyagot például a gáz-, vagy áramszolgáltatók.