close
Hátat fordítunk a Nabuccónak
Egyéb - Gáz

Hátat fordítunk a Nabuccónak

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése szerint kivonul a Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. (Mol) a Nabucco nemzetközi gázvezeték-építési beruházásból. A kijelentésre reagáló Mol szerint több kétely merült fel a projekt sikeressége kapcsán, míg a Nabucco GmBH szerint sikeresen halad a gázvezeték megtervezése.

“Nem vagyok szakértője a témának, de azt látom, hogy még a magyar társaság, a Mol is elhagyja a teljes projektet” – fogalmazott Orbán Viktor kormányfő Brüsszelben, az Európai Politikai Központ (European Policy Centre, EPC) nevű elemzőintézet rendezvényén, egy újságírói kérdésre válaszolva. “A Nabucco bajban van” – vélte. A magyar miniszterelnök szerint a magyar gazdasági stratégiának részét képezi, hogy kiépítse függetlenségét ebben az értelmében, hiszen az ország jelenleg nagymértékben függ az orosz gáztól. A stratégia keretében a kormány fenn kívánja tartani, vagy akár újakkal is kiegészíteni az Oroszországhoz kötődő beszerzési vonalakat, de szeretne új utakhoz is jutni. Ezért támogatja a kormány a magyar-szlovák vezetékösszeköttetést annak ellenére, hogy rövid távon ez meglehetősen költséges. Horvátországgal is tárgyalások folynak egy másik útvonal kiépítéséről, és Olaszország felé szintén keresnek hasonló lehetőséget.

Orbán Viktor jelezte: három éven belül szeretné olyan helyzetben látni Magyarországot, hogy elmondhassa: nem függ egyetlen országtól az energiaellátásban. Hozzáfűzte: a függetlenség megteremtése után sincs akadálya, hogy ésszerű árfekvés esetén Oroszország is hozzájáruljon a magyar energiaellátáshoz. A miniszterelnök elmondta: látja azt is, hogy Oroszország aktívabb lett a Déli Áramlat vezeték kiépítésében. Magyarország számára ez utóbbi tekintetében szerinte egyszerű a kérdés: az ország területén átvonuló, vagy pedig kívül húzódó Déli Áramlatot szeretne-e látni. Hozzátette: puszta gazdasági megfontolásokból a válasz az, hogy sokkal jobb, ha a vezeték magyar területet is érint.

Mol: sok a bizonytalanság

A Nabucco-projekttel kapcsolatban több bizonytalanság merült fel, amelyeket nehéz lenne figyelmen kívül hagyni – reagált a Mol Orbán Viktor miniszterelnök hétfői bejelentésére, amely szerint a társaság kivonul a Nabucco nemzetközi gázvezeték-építési beruházásból. A Mol közölte: a projekt esetében mind a finanszírozási háttér, mind pedig a gáz forrása bizonytalan. 2003 óta a projekt megvalósítási költségei folyamatosan növekednek, ugyanakkor még mindig nem világos, hogy mennyi lesz a végösszeg. Másrészről a projekt vezetése a mai napig nem tudott olyan gázforrást találni és biztosítani, amely elegendő gázzal látná el a vezetéket, így a rendelkezésre álló gáz mennyisége és forrása még mindig kérdéses.

“Ezeket az aggályainkat többször is jeleztük a Nabucco Nemzetközi Társasággal igazgató tanácsában. Továbbra is elkötelezettek vagyunk Kelet-Közép Európa energiaellátásának diverzifikációját illetően, de független vállalatként felelősséggel tartozunk részvényeseink iránt, a lehető legeredményesebb gazdasági teljesítményt kell nyújtanunk” – közölte a társaság.

Nabucco: sikeresen haladunk

Sikeresen halad a Nabucco gázvezeték projektje; a projekttámogatási megállapodást tavaly minden tranzitország aláírta, kialakítva ezzel a végleges jogi kereteket – közölte a Nabucco Gas Pipeline International GmbH Orbán Viktor, miniszterelnök brüsszeli kijelentésére reagálva. A közlemény szerint a Nabucco gázvezeték projekt a tranzitállamok, köztük Magyarország által aláírt és ratifikált szerződésen alapszik. Ez egyedi és erős jogi kereteket teremt a hitelezők, a termelők és gázszállítók számára. A Nabucco magyar részvényese, a MOL 100 százalékos leányvállalata, az FGSZ, és egyelőre a Nabuccóhoz nem jutottak el olyan jelzések, hogy ez változna – áll a közleményben.

Magyarországon a projekt a szükséges négy környezethasználati engedélyből hármat már megszerzett, valamint a közelmúltban Bulgáriában és Törökországban is kiemelt nemzeti projektté nyilvánították. A teljes vezetékhosszra vonatkozó mérnöki tervezés 80 százalékban elkészült. A német Bayerngas jelenleg is tárgyalásokat folytat a Nabuccóval arról, hogy hetedik részvényesként csatlakozzon a projekthez – tették hozzá.

31 milliárd köbméter földgáz a tét

A Nabucco vezetékprojektnek jelenleg hat európai részvényese van, mindegyik 16,67 százalékkal részesedik a vállalkozásban. E cégek a törökországi Botas, a bulgáriai EAD energiaholding, a magyarországi Mol, az ausztriai OMV, a németországi RWE (amely kilépni készül) és a romániai Transgaz. Három nemzetközi konzorcium – a Nabucco, a TAP és az ITGI – versenyez a déli energiafolyosó címért, és az azeri Sah-Deníz II gázmező gázáért. Decemberben az azeri állami gáz- és olajipari konszern, a Socar vezetője az idei év első negyedévének végéig ígérte a döntést arról, hogy Azerbajdzsán a Nabuccón vagy más vezetéken át akar-e Európába gázt szállítani.

A Sah-Deníz II gázmező fejlesztésével foglalkozó konzorciumnak eredetileg tavalyi év végéig kellett volna kiválasztania a gázvezetéket. – Azerbajdzsán március végéig választja ki a számára legtöbb előnnyel kecsegtető szállítási utat – közölte a Socar vezetője akkor. A BP olajcég és az azeri állami olajvállalat, a Socar az október 1-jei határidő előtt megkapta a pályázatokat azoktól a konzorciumoktól, köztük a Nabuccótól, a TAP-tól és az ITGI-től, amelyek a Kaszpi-tenger alatti Sah-Deníz projekt második fejlesztési szakaszával kapcsolatban gázszállításra pályáznak.

A Nabucco mellett az Interconnector Turkey-Greece-Italy kezdőbetűiből álló – majd Törökországba, Görögországba és Olaszországba gázt szállító – ITGI-projekt és a Trans Adriatic Pipeline (TAP) is esélyes, hogy a déli energiafolyosó szállítója lehessen. Az azerbajdzsáni Sah-Deníz II földgázkitermelési projekt keretében legkorábban 2017-ben indulhat meg az energiahordozó szállítása Európába, de a tervezett évi 16 milliárd köbméteres kapacitásból csak 10 milliárd jut Európának, 6 milliárdot ugyanis már lekötött Törökország.

Korábbi nyilatkozatok szerint a Sah-Deníz II. projekthez Európa irányába mintegy 10 milliárd köbméteres szállítási kapacitásra lesz szükség. A Nabucco – Törökországon, Bulgárián, Románián, Magyarországon és Ausztrián keresztül – teljes kapacitáson évi 31 milliárd köbméter földgázt juttatna Európába Kaszpi-tenger környéki és közép-ázsiai lelőhelyekről, de egyelőre biztos gázszállítói nincsenek. A déli folyosó legígéretesebb gázvezeték-projektje a Nabucco, amelynek bevallott célja, hogy függetlenítse Európát az orosz földgáztól.