close
Az ENI a Jamalon
Egyéb - Gáz

Az ENI a Jamalon

Megegyezett az ENI a Novatekkel, ezen túl az olasz vállalat is részese a Jamal-félszigeten beruházó nemzetközi konzorciumnak.

Az olasz állami energiavállalat belépett az orosz Novatek által irányított, a sarkköri Jamal-félszigeten lévő projekt beruházói körébe. A befektetők többek között a francia Total, az angol-holland Royal Dutch Shell és az amerikai ExxonMobil. Az ENI első esetben vesz részt sarkköri termelésben, emelte ki Paolo Scaroni, a vállalat vezérigazgatója, aki a helyszínen tartott tájékoztatót. A fenti vállalatok mellett a részvények 51 százalékát a Novatek és a Gazprom Nyefty által alapított vegyesvállalat, a SeverEnergia birtokolja. A társulás 2007-ben vásárolta a gázmezőket egy aukción az addigra már szétesett Jukosztól. A Szamburgszkoje mező volt ezek közül az első, amin elkezdődtek a munkálatok.

A gázmező szerencsére közel fekszik számos úthoz és vezetékhez (90 kilométerre északra az Északi Sarkkörtől), ez a tény pedig sok pénzt megtakaríthat a beruházóknak, mondta Leonyid Mihelson, a Novatek vezérigazgatója a tájékoztatón. A vállalkozást meglehetősen jövedelmezőnek jósolta Mihelson, egyébként az orosz gáz 90 százaléka a Jamal-Nyenyec régió gázmezőiről származik. A vezetékek és az exportjogok Oroszországban az állami Gazprom tulajdonában vannak.

Az ENI-vel született megállapodás értelmében az olasz vállalat a rá eső termelési hányadot, az idővel évente nagyjából 9 milliárd köbméterre növekedő gázt és kondenzátumot a Gazpromnak adja el. Az árról Scaroni annyit mondott, a belföldi és az exportárak közti átmenetet képviseli. Az ENI bevétele az eladott gáz mennyiségétől függ, az árból a Gazprom levonja majd a szállítási költségeket. A megállapodással Scaroni elégedett, igazságos üzletnek tartja. A vállalat ugyanakkor megtartotta magának a jogot, hogy bármikor visszavásárolhassa a gázát és belföldi piacon értékesíthesse.

A másik olasz vállalat, amely szintén részt vesz a beruházásban, az Enel villamosenergia-előállító. A cég működtet pár erőművet Oroszországban, a rá eső gázmennyiség 80 százaléka fedezi majd ezek ellátását. A termelés az ENI bejelentésével azonos napon, a múlt hét végén kezdődött el évi 6 milliárd köbméteres kapacitáson. Az azonos mennyiséggel bővített termelés év végén kezdődik el. Idén 2 milliárd köbméter gázt hoz fel az egység, amely elválasztja a gázt a kondenzátumoktól, mielőtt a vezetékekbe pumpálná.

A Gazprom Nyefty a továbbiakban szeretne olajat is termelni a mezőn, évi 5 millió tonnában reménykedik, és 2016-tól lenne esedékes ennek kezdete.