close
Zöld járműveket mutattak be a Hungaroringen
Egyéb - Megújuló - Olaj

Zöld járműveket mutattak be a Hungaroringen

A tiszta, élhető környezet, illetve az alternatív üzemanyagokkal meghajtott járművek megismertetésének, bevezetésének fontosságát hangsúlyozta Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) klíma- és energiaügyért felelős államtitkára a „zölden jobb” elnevezésű járműbemutató és teszt-délután alkalmából Mogyoródon, a Hungaroring vezetéstechnikai centrumában hétfőn sajtótájékoztatón.

Az NFM és az Óbudai Egyetem közös rendezvényén az alternatív hajtású járművek legrangosabb versenyeire készülő csapatok mutatták be speciális közlekedési eszközeiket.
Kovács Pál kiemelte: a villamos, hidrogén- és más alternatív meghajtású közlekedési eszközök remélhetőleg jelentős szerepet töltenek majd be a hazai járműpiacon – húzta alá az államtitkár, aki szerint a környezetkímélő megoldások területén elért magyarországi eredmények globális szintű kiterjesztése a fő cél. Ebben a folyamatban az eddiginél sokkal nagyobb nyilvánosságot, szerepet érdemelnek azok a fiatalok, akik remélhetőleg az autógyártó cégek segítőivé válnak – mondta Kovács Pál. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közölte: anyagi eszközökkel segíti a magyar mérnökhallgatók sikeres szereplését. A felsőoktatásban zajló műhelymunka támogatására és összehangolására önálló projektiroda létrehozását tervezi a minisztérium.

Gazsi Júlia, a Hungaroring Sport Zrt. vezérigazgató- helyettese kiemelte: cége több módon is segíti a biztonságos és környezettudatos közlekedést, saját ökoprogrammal is rendelkeznek. Több egyetemmel működnek együtt, és most sikerült magukhoz vonzani a „zöld” versenyekre készülő egyetemista csapatokat. Petis László, az INNO – MOBIL Sportegyesület elnöke az évente sorra kerülő győri Széchenyi Futam (az alternatív hajtású járművek versenye) 2005-ös indulása óta eltelt időszakot tekintette át. Felidézte: amikor elhatározták, hogy a mérnökhallgatók fantáziáját „megmozgatják”, még csak 256 forintba került egy liter benzin, és a szponzoroknak szinte meg kellett magyarázni, hogy miért van jövőjük a zöld energiával működő járműveknek. A mai benzinárak ismeretében ez már egyértelmű – tette hozzá.

A tavalyi Széchenyi Futamon hetvenen indultak, az idén – április 29. és május 1. között – még több fiatalt és számos érdeklődőt várnak – fűzte hozzá. Az európai megmérettetésen: a 28. Shell Eco-marathon május 17. és 19. közötti rotterdami futamán öt magyar csapat vesz részt – ismertette Bütösi Lajos, a Shell üzletágvezetője. Az üzemanyag – takarékosságot népszerűsítő versenyen nyolc – kilenc kategóriában számos díjat osztanak ki – közölte. A sajtótájékoztató után a pályán különféle zöld energiával működő, olykor meghökkentő külsejű járművek és építőik mutatkoztak be. Volt közöttük napenergiával, hidrogénnel, elektromos árammal, vagy épp sűrített levegővel futó eszköz is.