close
Csúcson az üzemanyagárak Németországban is
Egyéb - Olaj

Csúcson az üzemanyagárak Németországban is

NĂŠmetorszĂĄgban meghaladta a literenkĂŠnti 1,50 eurĂłs szintet a benzin ĂĄra a nĂŠmet autĂłklub (ADAC) kedden kĂśzĂślt adatai szerint. A NĂŠmetorszĂĄgban megindult robbanĂĄsszerű ĂĄremelkedĂŠssel ĂśsszefĂźggĂŠsben a berlini kormĂĄny bĂ­rĂĄlta az olajtĂĄrsasĂĄgok magatartĂĄsĂĄt. Rainer BrĂźderle gazdasĂĄgi miniszter szerint sĂşlyos kĂśvetkezmĂŠnyei lesznek, ha a versenyhatĂłsĂĄg kartellezĂŠst tĂĄr fel az ĂĄgazatban. 


A dĂ­zel Ăźzemanyag ĂĄra is emelkedik, orszĂĄgszerte elĂŠrte az 1,35 eurĂłs hatĂĄrt. Az Ăźzemanyag legutĂłbb 2008 nyarĂĄn volt ennyire drĂĄga, akkor, amikor a kőolaj ĂĄra tĂśrtĂŠnelmi csĂşcsra, hordĂłnkĂŠnt 147 dollĂĄrra emelkedett.

Az olaj ĂĄra most is Ăźtemesen nő, kĂśzelĂ­ti a 100 dollĂĄros szintet, a forintban szĂĄmolva 408 forintos benzin ĂŠs 367 forintos dĂ­zel azonban nem csupĂĄn a nyersanyag drĂĄgulĂĄsĂĄnak a kĂśvetkezmĂŠnye az ADAC szerint. “Az olajtĂĄrsasĂĄgok is sokat keresnek az Ăźzemanyag ĂĄrĂĄnak emelkedĂŠsĂŠn” – mondta a szervezet egy szĂłvivője.

Az ADAC szerint az ĂźzemanyagĂĄrak tovĂĄbb emelkedhetnek, akĂĄr mĂĄr a hĂŠten folytatĂłdhat a drĂĄgulĂĄs. A tapasztalatok szerint a kutaknĂĄl a hĂŠt vĂŠge felĂŠ emelik az ĂĄrakat, a hĂŠt elejĂŠn pedig ĂĄltalĂĄban kisebb csĂśkkenĂŠs tapasztalhatĂł. “EzĂŠrt aki teheti, ne ĂŠppen pĂŠnteken tankoljon” – javasolta a nĂŠmet autĂłklub szĂłvivője.