close
Cseh-lengyel megállapodás a határmenti szénfejtésről
Egyéb - Szén

Cseh-lengyel megállapodás a határmenti szénfejtésről

További öt évre – 2007-2012 – kapott engedélyt a cseh-lengyel határ menti szénfejtésre az észak-morvaországi Cesko-moravské doly (CMD) bányatársaság. A megállapodást szerdán írták alá a két ország illetékesei Ostraván – jelentette prágai tudósítónk. A megállapodás a cseh bányatársaság számára rendkívüli fontossággal bír, mert a CMD bányáinak többsége közvetlenül a határ mentén fekszik, s így a szénfejtéshez nemzetközi engedélyre van szüksége.

“Több hónapos, nehéz tárgyalást zártunk le. Ha nem sikerült volna megállapodnunk a lengyelekkel, a határ menti tárnákat be kellett volna zárnunk, illetve nem nyithattunk volna újakat. Ez az egész társaság számára komoly veszteséget jelentett volna” – mondta újságíróknak Josef Kasper, a CMD bányatársaság igazgatója. Leszögezte, hogy a Stonava község határában fekvő bányában 2010-ig a társaság mintegy kétmillió tonna igen jó minőségű feketeszenet fejt ki.

A CMD bányatársaság a második legnagyobb cseh feketeszénfejtő csoport. A bányatársaság a Karbon Invest konszern tagja, amelynek tulajdonosa az RPG Industries nemzetközi befektető csoport. A Karbon Invest vezetése nemrégiben bejelentette, hogy előkészítési szakaszba került a CMD és az ország, valamint az észak-morvaországi régió legnagyobb feketeszénbánya társaságának, az OKD-nak a fúziója.

A Cesko-moravské doly adózott nyeresége 2004-ben 400 millió koronára emelkedett. Legalább ilyen eredményt várnak az idén is.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.