close
Clintont jobban szeretik az olajiparban Trumpnál
Egyéb - Olaj

Clintont jobban szeretik az olajiparban Trumpnál

Adománygyűjtésben Hillary Clinton, a republikánusok saját hátországában, az olaj- és gáziparban lekörözte Donald Trumpot. A The Wall Street Journal elemzése szerint jelentősen több adományt kapott a szénhidrogén iparban dolgozóktól kampányához a volt külügyminiszter, mint a New York-i milliárdos. Pedig a demokrata jelölt erőteljesen elkötelezett a fosszilis energiahordozók visszaszorítása mellett, sok elemző szerint Hillary Clionton elnöksége sokba fog kerülni az olajipari társaságoknak. 

Július végéig az olaj- és gáziparban dolgozók csaknem 525 ezer dollárral támogatták Hillary Clinton kampányát, míg a Trump kampányt csupán 149 ezer dollárral – derül ki a WSJ összegzéséből. Ezen felül 470 ezer dollárnyi támogatást kapott a Republikánus Nemzeti Bizottsággal közös adományszámlára a Trump-kampány, ami ugyancsak jelentősen elmarad attól a 650 ezer dollártól, amit Clinton és a demokrata párt gyűjtött be a szénhidrogéniparból. Az üzleti lap értékelése szerint, a volt firstladynek az olaj- és gázipari kötődésű adományozók csaknem kétszer akkora támogatást adtak, mint Trumpnak. A WSJ jelzi, hogy az ExxonMobil alkalmazottai 172 esetben adományoztak a Clinton-kampánynak, összesen mintegy 18 ezer dollárt, miközben Donald Trumpnak mindössze egyetlen Exxon-alkalmazott adott támogatást. Az olajipar 1989 óta összesen mintegy 500 millió dollárt költött kampánytámogatásra, ennek 60 százalékát a republikánusok kapták, a független Center for Responsive Politics adatai szerint. 

Ugyanakkor a WSJ elemzésében rámutat, hogy ezekből a számokból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni a választásokra vonatkozóan. Más republikánus politikusok továbbra is élvezik az olaj- és gázipari adományozók támogatását. Ami nem meglepő, hiszen az olajipari társaságok, azok alkalmazottai klasszikusan a republikánus tábort erősítik. Trump azonban saját táborán belül is megosztó egyéniségnek számít, egyes republikánus véleményvezérek szerint nem is republikánus. Ez magyarázza, hogy az egyébként a megújuló források mellett elkötelezett Hillary Clinton a szénhidrogéniparban mégis, mintha személy szerint népszerűbb volna.