close
Biztonság- és energiapolitikáról tárgyalt Szíjjártó Szlovéniában
Áram - Egyéb - Gáz

Biztonság- és energiapolitikáról tárgyalt Szíjjártó Szlovéniában

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szlovéniában, a Bledi Stratégiai Fórumom kétoldalú tárgyalásokat folytatott az európai biztonságról és energiapolitikáról három másik európai uniós külügyminiszterrel.

A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak az MTI-hez kedden eljuttatott közleménye szerint Szijjártó Péter Edgars Rinkevics lett külügyminiszterrel egyetértett abban, hogy Európában jelenleg a biztonságot kell első helyre tenni, “az európai politikáknak az kell legyen az elsődleges célja, hogy garantálják az európai emberek biztonságát”.

Mint írták: a két miniszter egyetértett a külső határok megvédésének fontosságában is. Lettország úgy döntött, kerítést épít Oroszországgal közös határán. A miniszterek továbbá úgy vélték, hogy a kötelező betelepítési kvóta elfogadhatatlan.

Lettország támogatja, hogy Magyarország az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának (EJT) tagja legyen, Szijjártó Péter pedig bejelentette, hogy a szolidaritás jeleként jövő július és szeptember között 150 magyar katona fog állomásozni a Baltikumban, és 2019-ben újra magyar vadászgépek látják el a Baltikum légtérvédelmét.

Szijjártó Péter Karl Erjavec szlovén külügyminiszterrel jelentős határon átnyúló infrastrukturális fejlesztésekről kötött megállapodást.

“Uniós forrásból két új határátkelőhelyet nyitunk, valamint összekötjük villamosenergia hálózatainkat, tovább folytatjuk a kétoldalú tárgyalásokat a koperi kikötő és az oda vezető vasútvonal fejlesztésében” – idézi a közlemény Szijjártó Pétert.

Szlovénia ugyanakkor támogatja Magyarország ENSZ EJT tagságát, és egy támogatói állásfoglalást adott ki a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban.

Lazar Comanescu román külügyminiszterrel Szijjártó Péter egyetértettek abban, hogy a létező problémákat nem figyelmen kívül hagyva tovább dolgoznak a kétoldalú kapcsolatok lépésről lépésre történő fejlesztésén, tekintettel arra, hogy a magyar vállalatok számára Románia továbbra is a második legnagyobb exportpiac.

A két miniszter egyetértett abban is, hogy az enrgiabiztonság továbbra is az egyik legégetőbb probléma Közép-Európában, ezért felgyorsítjuk a román, a bolgár, és a magyar gázvezetékrendszer összekötését szolgáló beruházásokat, amelyről az energiaminiszterek pénteken Budapesten írnak alá megállapodást.