close
A fogyasztókat köteleznék az öreg atomerőművek támogatására New York államban
Atom - Egyéb

A fogyasztókat köteleznék az öreg atomerőművek támogatására New York államban

Zöldenergiák és az öreg nukleáris erőműveknek nyújtott támoagtás – ezek New York állam nemrég elfogadott tiszta energia stratégiájának legfontosabb elemei. A terv, hogy 2030-ra fele részben zöld forrásból biztosítsák a szükséges energiát, de e mellett terveznek egy támoagtási rendszert, négy, vagy esetleg hat öreg nukleáris erőmű támogatására. Ezt a fogyasztók finansízroznák.

Elemzők szerint a megújulókkal kapcsoaltos tervek világosak, az atomenergiával kapcsoaltosak viszont vitára adhatnak okot – írja az oilprice.com. A terv ugyanis az, hogy az állam valamennyi energiafogyasztója finanszírozza a nukleáris blokkok támogatását, másként, viszonylag magas áron vásárolniuk kell atomenergiát, cserébe a kisebb széndioxid kibocsátásért. Az állam költségvetési forrásból nem járul hozzá a támogatáshoz.

A támogatásra azért lehet szükség, mert az Entergy Corp. leállította a FitzPatrick erőművet, miután az üzemeltetése gazdaságtalan lett, és két másik öreg atomerőművi egysége esetében is ugyanerre a döntésre jutott. Viszont, ha a támogatási rendszer életbe lép, az Exelon, amelynek szintén vannak nukleáris blokkjai, megvásárolná és újraindítaná a FitzPatrick-ot. A támoagtási 2017 áprilisától 12 évre szólna, és kilowattránként 2 cent lenne a mértéke kezdetben, ami azután felmenne 3 centre. A nyilvánosan elérhető elemzések 7,6 milliárd dollárosra teszik a támoagtás összegét, de ez emelkedhet attól függően, ha újab nukleáris létesítmények is csatlakoznak a megállapodáshoz. A támogatást nemcsak a mértéke és az áremlekedés miatt támadják máris, hanem mert eltorzítja a piacot és a versenytársakat iracionális lépésekre késztetheti, ami hosszabb távon ellátásbiztonsági kockáaztokkal is járhat.