close
Macron Trumpnak: nem jó ötlet kilépni a párizsi egyezményből
Friss

Macron Trumpnak: nem jó ötlet kilépni a párizsi egyezményből

Óva intette Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön Donald Trump amerikai elnököt attól, hogy elhamarkodott döntéseket hozzon a párizsi klímaegyezménnyel kapcsolatban. “Tiszteletben tartom, hogy (Trump) felülvizsgálat alá helyezte a párizsi megállapodást, de azt kívánom, hogy ne siessék el a döntést” – mondta Macron az amerikai elnökkel tartott brüsszeli találkozója után.

Trump az elnökválasztási kampány során sokat bírálta az egyezményt, amelynek keretében az Egyesült Államok azt vállalta, hogy 2025-re 26-28 százalékkal csökkenti a károsanyag-kibocsátását a 2005-ös bázisévhez képest. Macron úgy fogalmazott, hogy “rendkívül közvetlen, szívélyes és őszinte” tárgyalást folytattak amerikai kollégájával, majd hozzátette, hogy az Egyesült Államok továbbra is fontos partnere Franciaországnak.

A francia elnök a találkozót megelőzően arról számolt be, hogy számos téma van napirenden Trumppal, és példaként említette a terrorellenes harcot, a gazdaságot, illetve a klíma- és az energiapolitikát. Egyes források szerint az ukrán válság, a szíriai polgárháború és az észak-koreai helyzet is szóba került az ülésen.