close
Brüsszel vizsgálatot indít a lex Mol-ügyben
Egyéb - Gáz - Olaj

Brüsszel vizsgálatot indít a lex Mol-ügyben

Az Európai Bizottság kedden közölte, hogy vizsgálatot indít a közellátás biztonságának szempontjából különösen fontos vállalatokról szóló magyar szabályozás, közismert nevén a „lex Mol” miatt. A Bizottság azért aggódik, mert feltételezik, hogy a jogszabály esetleg méltánytalan korlátozásokat tartalmaz a tőke szabad áramlásával kapcsolatban. A testület strasbourgi ülése után erről hivatalos értesítést küldött a magyar kormánynak – írja a Népszava.Brüsszel szerint a jogszabály túlzó követelményeket állít a külföldi állami felvásárlási kérelmek elé, azzal, hogy az állami hatóságoknak lehetővé teszi, hogy az energiacégek igazgatóságába irányítási és ellenőrzési joggal rendelkező tagot delegáljanak.

A Bizottsághoz közelálló források szerint nem volt sikeres Kóka János múlt heti találkozója Charlie McCreevy belső piacért felelős biztossal. A magyar gazdasági miniszter azért utazott váratlanul és teljes titoktartás közepette Brüsszelbe november elején, hogy meggyőzze a bizottsági döntéshozókat arról, a lex Mol megfelel a közösségi szabályoknak. Forrásaink szerint azonban a Kóka–McCreevy találkozó légköre feszült volt, a miniszter nem tudta meggyőzni tárgyalópartnerét a budapesti kormány álláspontjának helyességéről. Ezt jelzi, hogy az ­Európai Bizottság példátlanul gyorsan tett javaslatot a jogsértési eljárás elindítására Magyarország ellen.

Mint ismeretes, az Országgyűlés azt követően fogadta el az Európai Bizottság által vizsgálatra érdemes jogszabályt, hogy az osztrák OMV olajcég több alkalommal felvásárlási szándékát nyilvánította ki magyar versenytársával, a Mollal szemben. A gondot az okozta, hogy az OMV-ben – amely a Molnak is kisebbségi részvényese – az osztrák állami ipari holdingnak meghatározó része van, és egy megvalósuló felvásárlás esetén a szomszédos állam képviselői beletekinthetnének a magyar stratégiai vállalat könyveibe. A törvény egyébként a stratégiai cégeknek és nem az államnak ad lehetőséget a saját tulajdonosi szerkezetük védelmében.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.