close
Óriáslelet Braziliában
Blog - Egyéb - Olaj

Óriáslelet Braziliában

A Petrobras brazil ĂĄllami olajtĂĄrsasĂĄg kĂśzĂślte, hogy felfedezte orszĂĄga eddigi legnagyobb olajlelőhelyĂŠt. A Tupi terĂźleten talĂĄlt szĂŠnhidrogĂŠn csak egy kis rĂŠsze az egĂŠsz olajkincsnek, de mĂĄr ezzel is 50 szĂĄzalĂŠkkal nőnek az orszĂĄg jelenleg 14 milliĂĄrd hordĂłra tehető olaj- ĂŠs gĂĄzkĂŠszletei.
Az első elemzĂŠsek utĂĄn a Petrobras 5-8 milliĂĄrd barrelre tette a Tupi terĂźlet feltĂĄrhatĂł szĂŠnhidrogĂŠnkincse nagysĂĄgĂĄt. A lelőhelyen folyĂł munkĂĄt 65 szĂĄzalĂŠkos rĂŠszesedĂŠsi arĂĄnyĂĄval a Petrobras vezeti, a tĂĄrsulĂĄsnak tagja mĂŠg 25 szĂĄzalĂŠkkal a BG leĂĄnyvĂĄllalata, valamint 10 szĂĄzalĂŠkkal a portugĂĄliai Petrogal – Galp Energia tĂĄrsasĂĄg.

A brazil ĂĄllami tĂĄrsasĂĄg az elmĂşlt nĂŠhĂĄny ĂŠvben egymilliĂĄrd dollĂĄrt fektetett be 15 prĂłbakĂşt ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠbe, ebből 8 sikeresnek minősĂźlt. JĂł minősĂŠgű kĂśnnyűolajat hoz rajtuk keresztĂźl a felszĂ­nre, s mellette viszonylag sok gĂĄzt is. A Petrobras kĂśzĂślte, hogy e beruhĂĄzĂĄsok megkezdĂŠse Ăłta 25 milliĂĄrd hordĂłnyi olajat ĂŠs fĂśldgĂĄzt talĂĄlt az orszĂĄg terĂźletĂŠn, amelyből 11 milliĂĄrdot mĂĄr fel is hozott.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.