close
A Wall Street-i olajguru 85 dolláros olajárat vár 2016 végére
Egyéb - Olaj

A Wall Street-i olajguru 85 dolláros olajárat vár 2016 végére

Az év végére 85 dollár fölötti olajárat vár Michael Rothman, az egyik elgtekintélyesebb Wall Street-i olajipari elemző. A CNBC-nek beszélt erről, miután hétfőn 50 dollár alá küldték az olajárat az európai és az ázsiai gazdasággal kapcsolatos aggodalmak, valamint az amerikai kutatási adatok, amelyek a tengerentúli kitermelés további felfutását vetítik előre.

A CNBC által megkérdezett elemző számos kormány tanácsadója, többek között a Szaúdi királyi család is ad a véleményét.

A hordónkénti olajár idén februárban érte el 13 éves mélypontját, az elmúlt jhéten pedig tavaly július óta nem látott szintre, 50 dollár fölé került, amit sokan lélektani határnak tartottak és úgy vélték, egy új egyensúlyi állapot kialakulását mutatja a globális piacon. Az OPEC szerint az olajipari befektetések újraindulásához legalább 65 dolláros árra volna szükség, elemzők úgy vélik, e nélkül a kitermelési oldalon enyhülhet az árnyomás, vagyis a kereslet veheti át az árszabályozást.

A CNBC és az oilprice.com is emlékeztet, hogy az olajkartell legutóbbi csúcstalálkozóján nem támogatták az olajár emelkedést célzó, termeléscsökkentési javaslatát Szaúd-Arábiának, amely attól tart, Irán növelni fogja kibocsátását, ahogyan a perzsa állam ezt be is jelentette. Igyekszik ugyanis visszaszerezni piaci részesedését, amelyet az atomprogramja miatti, idén januárban feloldott nemzetközi embargó olvasztott el.

Oroszország szerint a kartell ereje elfogyott, hiszen egymás után kétszer sem sikeerült megállapodásra jutniuk a termelés visszafogásáról.