close
Mitől drága az európai áram?
Áram - Egyéb

Mitől drága az európai áram?

Az európai kiskereskedelmi villamosenergia árak az elmúlt tíz évben csaknem megduplázódtak, miközben az Egyesült Állmaokban ez idő alatt csak, mintegy 28 százalékos drágussát regisztráltak. Az USA és az EU áramárai közötti olló, különösen az utóbbi néhány évben nyílt erőteljesebben – emlékeztet a napokban megjelent elemzésében a Market Realist, független New York-i székhelyű elemzőközpont. Úgy vélik az eltérés oka, hogy ugyan azonosak az energiapolitikai célok, de nagyon különbözőek az alkalmazott eszközök. 

A szabályozói struktúra, a megújulók aránya, és az energiaforrások ára a leginkább meghatározók, de mindezek mellett a geográfiai elhelyezkedés, és a világpiaci árak is befolyással vannak az árakra – emlékeztetnek a Marker Realist elemzői.

Az európai háztartások 2005-ben átlagosan 12 centet fizettek kilowattóránként az áramért, 2014-ben viszont már 18 centet. Az Egyesület Államokban ugyanakkor 2005-ben 8, 2015-ben pedig 10 cent volt az átlagár. Az európai áremelkedés ütemét az amerikai elemzők szerint az energiatermelés magas adó- és közterhei indokolják, ami kiugróan magas globális összehasonlításban, az áraknak csaknem a felét teszi ki – írják. Ide tartozik a zöldenergia adója, ami a megújuló források támogatását hivatott fedezni, és ami a legtöbb európai országban a háztartási fogyasztókra terhelnek. Magyarországon az egyetemes szolgáltatás ma már nem esz részt a zöldenergiák támoagtási rendszerének finanszírozásában, ezt a terhet kizárólag az ipari energiafogyasztók, vagyis a vállalkozások, az üzleti szféra viseli, ami viszont az ő energiaköltségeiket emeli meg, némi versenyhátrányt okozva az európai konkurensekkel szemben. Összehasonlításként az USA-ban a végfelhasználói áramárakban szinte elhanyagolható mértékű adóteher van. Ugyanakkor – emlékeztet elemzésében a Market Realist – a megújulók melletti elkötelezettség igen gyors felfutást eredményezett a zöldenergia termelésben, némi zavart okozva az ellátási láncban, és megváltoztatva a szolgáltatók jövedelmezőségét. Az elemzésben megjegyzik, hogy az alacsonyabb amerikai földgázárak is nyilván hozzájárulnak az alacsonyabb áramárakhoz.