close
Tárolós szélerőművet építene a Statoil a skót partoknál
Egyéb - Megújuló

Tárolós szélerőművet építene a Statoil a skót partoknál

Skócia partjainál épül az első olyan tengeri szélfarm, amely képes tárolni is a megtermelt energia egy részét, mintegy 2 millió Iphone kapacitásával megegyező mennyiségben. A megoldás forradalkmasíthatja a tengeri szélerőhasznosítást, hiszen jelentősen javíthatja a hagyományos energiaforrásokkal szembeni versenyképességét ennek az időjárásfüggő megújulónak – jelzik szakértők.

Mindeddig a magas tárolási költségek akadályozták, vagy legalábbis lassították az ilyen fejlesztéseket, jelentleg azonban a brit vizeken fejlesztő csaknem 420 cégből 55 hasonló jelleggű létesítméyneken dolgozik. Teljesen új területre léptünk – mondja a bevezetőben említett szélparkot fejlesztő, norvég állami olaj és gázipari társaság, a Statoil szélenergia üzletért felelős vezetője, hozzátéve, hjpgy innovatív tárolási megoldásokkal a mainál értékesebb lehet a szélenergia a termelőknek és természetesen a felhasználóknak is. A Batwind szélfarmon optimalizálni kívánjuk a szélenergiát a villamosenergia-rendszer számára – érvelt a Statoil illetékese.

A most formálódó programot a Statoil a skót kormánnyal és a tudo,mányos akadémiával együttműködve tervezi megvalósítani, az OR Catapult irányítása mellett. Ezt a szervezetet nyolc technológiai és innovációs kötzpont hozta létre, kifejezetten a tengeri megújulóenergia-hasznosítás fejlesztésére, és amely mintegy 1 milliárd fontnyi befektetést tervez ezen aterületen a következő öt évben. Örülünk, hogy épp Skóciában van lehetőség enek a megoldásnak a fejlesztésére és tesztelésére – mondta a Statoil illetékese, hozzátéve, hogy skócia nemcsak komoly szélerő potenciállal rendelkezik, de erős akadémiai háttere és erős ellátási háttere is van ehhez a munkához.