close
Újra ötven dollár alatt az olajár
Egyéb - Olaj

Újra ötven dollár alatt az olajár

Az európai és az ázsiai gazdasággal kapcsolatos aggodalmak, az erős dollár és az USA szénhidrogén kutatási, egészen pontosan fúrási adatai ismét ötven dollár alá lökték a Brent jegyzését, alig egy héttel az idei csúcs elérése után.

A Commerzbank elemzője szerint, az egyik fontos aggodalomra okot adó tényező, a brit unisó tagságról szóló népszavazás. A brexit lehetősége a részvénypiacok hangulatát is elrontotta, és tovább errodálhatja az olajárat is. Az elemző emlékeztetett, hogy a brit népszavazás közeledése a dollárt is erősítette 1,2 százalékkal júniusi mélypotjához képest, és ugyancsak az erősödés irányába hat az ázsiai gazdasággal kacsolatos aggodalmak állandósulása, és az USA kamatemelés lehetősége. Nem javítj a hangulatot a kínai gazdaság botladozásával kapcsoaltos hírek sem.

A hírügynökségi jelentések emlékeztetnek, hogy bár az OPEC korábban arra számíottt, 2016 második felében közelebb egyensúlyba kerülhet a gobális olajpiac, most úgy tűnik tovább tart a bizonytalanság. Az elemzők többsége is úgy látja, hogy bár vannak jelei a piaci egyensúly irányába törekvésnek, az árnyomás egyelőre még nem szűnt meg. NÉmi bizakodásra adhat okot, hogy Kínában májusban 2,1 millió gépjárművet helyeztek forgalomba, ami 9,8 százalékos növekedést jelent éves összehasonlításban, ami az igényoldal erősödésébe vetett hitet erősítheti.