close
Brit tervek nemzetközi hatósági együttműködésre
Atom - Blog - Egyéb

Brit tervek nemzetközi hatósági együttműködésre

A brit EgĂŠszsĂŠgĂźgyi ĂŠs BiztonsĂĄgi HatĂłsĂĄg (Health and Safety Executive – HSE) Ăşj stratĂŠgiĂĄt dolgozott ki a tengerentĂşli hatĂłsĂĄgokkal valĂł egyĂźttműkĂśdĂŠsre az Ăşj atomerőművek tervezĂŠse terĂŠn. A HSE, amelynek NukleĂĄris LĂŠtesĂ­tmĂŠny FelĂźgyelősĂŠge a KĂśrnyezetvĂŠdelmi ÜgynĂśksĂŠggel egyĂźtt vizsgĂĄlja a reaktortĂ­pusokat, Ăşgy nyilatkozott: “a reaktorok tervezĂŠse ĂŠs ĂŠpĂ­tĂŠse vilĂĄgszintű tevĂŠkenysĂŠg, ĂŠs valĂłszĂ­nűleg sok orszĂĄg fog olyan reaktorokat ĂŠpĂ­teni, mint amilyenek az EgyesĂźlt KirĂĄlysĂĄgban is ĂŠpĂźlni fognak” – jeleni a NukInfĂł.

A HSE a most kiadott egyĂźttműkĂśdĂŠsi stratĂŠgia szerint az informĂĄciĂłkhoz valĂł hozzĂĄfĂŠrĂŠs ĂŠrdekĂŠben keresi a kapcsolatot a tengerentĂşli hatĂłsĂĄgokkal. Ugyancsak fel kĂ­vĂĄnja hasznĂĄlni a kapcsolatok rĂŠvĂŠn szerzett informĂĄciĂłkat abbĂłl a cĂŠlbĂłl, hogy ne kelljen szĂźksĂŠgtelen fĂźggetlen elemzĂŠseket vĂŠgeztetnie.

Az egyĂźttműkĂśdĂŠst bemutatĂł dokumentum hĂĄrom reaktortĂ­pus esetĂŠben (az Areva ĂŠs az ElectricitĂŠ de France cĂŠgek UK EPR tĂ­pusa, a GE ĂŠs a Hitachi Nuclear Energy cĂŠgek ESBWR tĂ­pusa ĂŠs a Westinghouse Electric Company AP1000 tĂ­pusa) ismerteti a tengerentĂşli hatĂłsĂĄgok ĂĄltal az ĂŠrtĂŠkelĂŠs terĂŠn elĂŠrt haladĂĄst. A hĂĄrom tĂ­pust (vagy hasonlĂł vĂĄltozatukat) az amerikai, a francia ĂŠs a finn hatĂłsĂĄgok ĂŠrtĂŠkeltĂŠk mĂĄr. Ez a hĂĄrom hatĂłsĂĄg a HSE szerint sok tekintetben előttĂźk jĂĄr, ezĂŠrt a HSE profitĂĄlhat az egyĂźttműkĂśdĂŠsből. A hĂĄrom orszĂĄggal a HSE Ăşj vagy megĂşjĂ­tott kĂŠtoldalĂş megĂĄllapodĂĄsokat kĂŠszĂźl kĂśtni.

A HSE szerint ugyan a nukleĂĄris biztonsĂĄg nemzeti felelőssĂŠg, de ki kell hasznĂĄlni a nemzetkĂśzi egyĂźttműkĂśdĂŠs adta lehetősĂŠgeket. Az egyĂźttműkĂśdĂŠsre az is alkalmat jelenthet, hogy a HSE vizsgĂĄlja a hatĂłsĂĄgi folyamatok javĂ­tĂĄsĂĄnak lehetősĂŠgĂŠt.

A HSE rĂŠszt vesz a MultinacionĂĄlis TervĂŠrtĂŠkelĂŠsi Programban (Multinational Design Evaluation Programme – MDEP), amely keretĂŠben a nemzeti hatĂłsĂĄgok ĂĄltal ĂśsszegyűjtĂśtt ismereteket osztjĂĄk meg egymĂĄssal a felek. A programban szintĂŠn a mĂĄr emlĂ­tett orszĂĄgok hatĂłsĂĄgai vesznek rĂŠszt. Az MDEP egyik cĂŠlja az azonos hatĂłsĂĄgi gyakorlatok ĂŠs szabĂĄlyozĂĄsok meghatĂĄrozĂĄsa, ĂŠs a kĂłdok, szabvĂĄnyok ĂŠs a biztonsĂĄgi cĂŠlok ĂśsszehangolĂĄsa a rĂŠsztvevő orszĂĄgokban. Olyan terĂźleteken keresik a kĂśzĂśs gyakorlatot, mint a digitĂĄlis irĂĄnyĂ­tĂĄstechnika, a sĂşlyos balesetekre, valamint a zĂłna-Ăźzemzavari hűtőrendszerre vonatkozĂł kĂśvetelmĂŠnyek.